Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво ще правим с двата реактора на АЕЦ "Белене"?

Проф. Атанас Тасев изброи сценариите и съобщи, че няколко американски инвеститори вече проявяват интерес към електроцентралата

17.10.2017 | 19:51 Редактор: Жанета Нейкова
Какво ще правим с двата реактора на АЕЦ

След спирането на строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г., днес отново говорим за нейната експлоатация. Какво се промени за 5 години?

"Решението на правителството тогава беше резултат от геополитически натиск. Един от претендентите за строителство на електроцентралата обаче фалира и така този натиск се прекрати", отговори в "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той допълни още, че страната загуби арбитражното дело, което е довело до наличието на оборудване, което пък е трябвало някак си да бъде реализирано.

Гостът на Bulgaria ON AIR изброи кои са сценариите за съдбата на АЕЦ "Белене", като посочи:

"Първият план е "Белене" да се оформи като самостоятелно предприятие с всички необходими за нея неща и да бъде предложена за купуване. В случая, държавата няма да се ангажира с гаранция, с договор за изкупуване и, този, които дойде, ще трябва да носи своите пазари със собствена оценка на риска".

Следващият сценарий, според проф. Тасев, е площадката на "Белене" да се "прехвърли" на АЕЦ "Козлодуй", защото двата реактора на първата електроцентрала са от същата технология като тази във втората, но от следващо поколение.

"Катастрофичният финал е всичко да се нареже на скраб", отбеляза експертът.

Проф. Атанас Тасев информира, че към "Белене" има интерес от няколко американски инвеститори, но не даде повече подробности.

Единствено заяви, че вместо да има сблъсък между двете велики сили - САЩ и Русия, те могат много активно да си сътрудничат - чрез американските пари и руската технология.