Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: КСНС бе тактическа маневра срещу ГЕРБ

Проблемът с корупцията се таи в прокуратурата, заяви Емил Георгиев пред Bulgaria ON AIR

09.10.2017 | 20:25 Редактор: Иван Берберов
Политолози: КСНС бе тактическа маневра срещу ГЕРБ

Свиканият Консултативен съвет за национална сигурност от президента Румен Радев днес се провали поради липса на кворум.

"Самият дневен ред, който зададе президентът, беше опит за вкарване на управляващите в капан, тъй като Радев определи темата на КСНС като "борба с корупцията по високите етажи на властта", а това означаваше ГЕРБ да признае, че има именно такъв проблем. Това е тактическо отиграване на взаимоотношението между две институции. Радев показа, че е готов да влезе във войната с ГЕРБ. Това е част от неговото навлизане на политическото бойно поле", посочи политологът Георги Киряков. 

"Корупцията е тема и от предишния парламент, която ни тежи като 100-килограмова пудовка на краката – не можем да избягаме. Този орган, който е замислен в двата антикорупционни законопроекта на БСП и ГЕРБ, е напълно беззъб и няма да свърши работата. Проблемът е в прокуратурата и докато не я пипнем нея нищо няма да се промени", допълни политическият анализатор Емил Георгиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Според Киряков с действията си управляващите са признали, че корупцията във властта е проблем, но са отхвърлили твърдението, че е единственият проблем в държавата.

"Румен Радев ще опита да играе ролята на арбитър, като приближи двете разбирания за антикорупционния закон на ГЕРБ и БСП. Президентът беше прав със свикването на КСНС", отбеляза Георгиев пред Bulgaria ON AIR. А Киряков довърши, че ако президентът е достатъчно агресивен в битката си с управляващите, то той ще спечели войната, тъй като е в много по-добра позиция от тях и има по-дълъг мандат.

По отношение на нашумелия казус за политически натиск върху журналистите, изказването на вицепремиера по адрес на водещия Виктор Николаев и ултиматума, който Симеонов даде на медиите да му се извинят, Георгиев подчерта, че именно лидерът на НФСБ трябва да се извини, тъй като "не демонстрира поведение на държавник, а на личност с наранено его".