Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вишеградската четворка се превръща в център на ЕС, смята експерт

Президентът на ИПП Здравко Попов е категоричен, че между страните членки никога не е имало консенсус

12.09.2017 | 20:42 Редактор: Василена Василева
Вишеградската четворка се превръща в център на ЕС, смята експерт

Вишеградската група се оформя като един своеобразен център и като част от разнообразието на Европейския съюз, заяви в студиото на "Денят ON AIR" президентът на Института за публична политика Здравко Попов.

"Дълги години си представяхме, че сред страните членки на Европейския съюз има консенсус и солидарност,а политическите лидери мислят в една посока. Това обаче никога не е било вярно. Дори в тихите периоди, когато разногласията са били скрити от широката аудитория, са съществували големи сблъсъци на интереси и конфронтации вътре в т. нар. "сграда" на ЕС", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът за националния интерес все повече се превръща във важен инструмент за Чехия, Унгария, Словакия и Полша, чрез който те защитават своята идентичност и идеология. А представата за начина, по който трябва да функционира Европейският съюз става все по-различна. 

"Трябва да имаме ясна представа за бъдещето на управлението. Не съм сигурен обаче, че сегашните елити са в състояние да начертаят някакъв план. По-скоро е необходимо да се сменят първо няколко политически поколения", допълни още Здравко Попов.

Вижте повече във видеото.