ООН: Властите в Мианмар провеждат етническо прочистване!

Обвинението идва след като хиляди мюсюлмани-рохинги бяха принудени да напуснат държавата си

12.09.2017 | 14:33 Редактор: Иван Берберов
ООН: Властите в Мианмар провеждат етническо прочистване!

Етническо прочистване - така Съветът за правата на човека на ООН определи насилието над мюсюлманското малцинство рохинги в Мианмар. 

Правителството на будистката страна, което от години бива обвинявано в убийството на цивилни, принуди стотици хиляди рохинги да бягат в съседни държави, за да спасят живота си.

Насилието срещу рохинги в Мианмар започна на 25 август, след като екстремистки групи нападнаха полицейски постове и отнеха живота на 12 служители. Военните твърдят, че техните действия са реакция срещу терористични нападения. 

Бежанците, обаче разказват друга история – че армията пали селата, малтретира и убива цивилни. Това не е първият път, в който насилието срещу рохинги в страната принуждава малцинството да бяга. 

През 1992 г. сблъсъци отнемат живота на близо 200 души, а над 140 хиляди са принудени да избягат към съседните държави. Оттогава насилието продължава, а в началото на тази година, правителството на Мианмар беше обвинено за смъртта на хиляди рохинги.

Насилието над мюсюлманското малцинство в Мианмар принуждава над 300 хиляди рохинги да избягат към Бангладеш и Непал. Множество държави, обаче заявиха, че са готови да приемат бежанци, включително Турция и Австралия.