Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Общопрактикуващите лекари: Искаме условия за достоен труд

Едва ли ще настъпи хаос заради протеста на общопрактикуващите лекари, заяви д-р Максим Гайдев

28.03.2016 | 21:17 Редактор: Ирина Георгиева
Общопрактикуващите лекари: Искаме условия за достоен труд

Искаме условия на труд, искаме достоен лекарски труд. Искаме да лекуваме пациентите си по европейските правила - така, както ни учат в университетите. Никъде не изтъкваме финансов мотив. 

Това коментира д-р Гергана Николова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Денят ON AIR.

Още по темата

"Самото изявление на министъра показва каква чуваемост и диалог има между нас и тази институция. Изпратихме съобщение защо правим протеста. Обяснихме позициите и мотивите си. Никъде не беше изтъкнат финансов мотив, никъде не се говореше за пари, никъде не се говореше, че искаме увеличение на парите. Това нещо никъде не е споменато в мотивите за нашите протести и не знаем защо, когато се говори за нашите протести се казва: ние сме им дали пари, какво искат", отбеляза д-р Николова.

Финансирането не е това, за което се говори, посочи д-р Николова. По думите й, ако се погледне към бюджет 2015 на НЗОК ще се види, че там за доболничната помощ са отделени едни пари, а що се касае до общопрактикуващите - техният бюджет е 178 млн. лева. Това, което се предвижда за общопрактикуващите лекари през тази година е 180 млн. лева. Разликата е 2 млн. лева, пресметна тя.

"С това приключвам въпроса за парите, защото той не е водещият и това, което изважда колегите ми от кабинетите. Проблемът е в тази продукция на наредби, които излязоха от националния рамков договор по простата причина, че Българският лекарски съюз не ги одобри. Те влязоха в наредби в Министерството и по някакъв начин се връщат като бумеранг към нас. Много и различни са нещата. В основата си те не влияят добре при обслужването на пациента. Ще страда основно пациентът", прогнозира д-р Николова.

Според нея, когато една реформа се прави, тя трябва да подобри усещането, че пациентът - се лекува качествено, добре, бързо и ефективно.

"Много се заляга на хронично болните и на тяхното наблюдение, ама в новата Наредба, която излиза за наблюдение на хронично болните, артериалната хипертония от 4 диспансерни прегледа става на 2. Не можем да си обясним как едно социално значимо заболяване ще бъде контролирано не на 3 месеца, а на 6", даде за пример д-р Николова.

"Никой не може да ми обясни защо се случва това нещо. Никой не може да обясни поради каква причина от изследванията, които правихме до миналия Рамков договор, в които се включваше изследване на холестерин за сърдечно съдови заболявания - в момента това изключително важно за пациентите изследване отпада от Наредбите и аз не мога да го назнача на моите диспансерно болни" - добави д-р Николова.

По някои медии се тиражира, че пациентите ще си плащат сами прегледите - няма такова нещо, подчерта д-р Николова. По думите й ще бъдат организирани дежурни кабинети и тогава, когато протестните действия обхванат София. Планираме във всяка една община да има разкрити дежурни кабинети, където всичките пациенти, които имат неотложни състояния да получат адекватната, необходимата медицинска помощ без да му се налага да заплаща за този преглед, поясни тя.

"Не става дума за подкрепа или противопоставяне на тези протести. Общопрактикуващите лекари са хора, които имат собствена организация, интереси и са длъжни да си ги защитават. Ние като демократична страна би трябвало да приемаме и различното становище. Позицията ни като представители на спешните лекари е, че в техните протести в много малка степен могат да засегнат интересите на спешните лекари, които в момента поемат част от техните ангажименти за обслужването на населението", коментира от своя страна председателят на Асоциацията на спешните лекари д-р Максим Гайдев.

Д-р Гайдев не мисли, че ще настъпи хаос заради протестите. 

"Не мисля, че това ще е в ущърб на министерството. Нека ръководството да чуе какво мислят колегите по тази линия на здравеопазването", добави той.