Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Куцкова: Политиците поискаха оставката на ВСС, за да отклонят вниманието от себе си

По думите й политиците се месят, както могат и много сериозно допринесоха за настоящото състояние за ВСС и за липсата на доверие в него

28.01.2016 | 20:27 Редактор: Ирина Георгиева
Куцкова: Политиците поискаха оставката на ВСС, за да отклонят вниманието от себе си

Вкупом парламентарните сили, които поискаха оставката на ВСС се опитват да насочат общественото недоволство и внимание единствено и само върху Съвета. Това коментира съдия Нели Куцкова в Денят ON AIR. По думите й политиците се месят, както могат и много сериозно допринесоха за настоящото състояние за ВСС и за липсата на доверие в него. Те го направиха, за да отклонят вниманието от себе си, поясни тя.

"Надали от мен може да очаквате да имам симпатии към този Съвет, но това съвсем не означава, че след като политиците го използваха този орган по какъв ли не начин - включително и с прословутите sms-и, които няма значение кой ги е изпратил, но показва обвързаност на ВСС и честните хора там се поболяха от унижение и срам." - добави съдия Куцкова.

Как пък никой не каза: "и аз имам вина за състоянието на този Съвет", попита тя. Според нея всички имат вина за състоянието на България.

"Герой на доклада на ЕК не е конкретната личност Куцкова, а това, че не е зачетено мнението на съдиите от този съд, които 2/3 от тях направиха подписка без мое участие, с което подкрепиха кандидатурата ми." - коментира Куцкова.

Много хора се опитаха да обяснят, че когато говорят за политиките в съдебната система, те не споделят партийно пристрастие, добави Куцкова. 

"Понеже съм от 1984г. в тази система и твърдя, че в нея винаги е имало изключително много почтени хора, които са остоявали на всякакъв натиск. Тези неща, които ти отстояваш под натиск, дори и с цената на лични неприятности - никога не става достояние. Достояние стават скандалите. Има много чисти хора в съдийската система." - добави Куцкова.

Има много неща, които могат да се направят във ВСС - в това число как се избира Съветът и какви хора влизат в него, отбеляза съдия Куцкова.

"Ако в Съдийската колегия при последващите избори влязат качествени хора, те от своя страна ще избират качествени ръководители на ключови места. Тези качествени ръководители няма да са такива, каквито ще се месят в работата на съдиите и да изпращат sms-и. Тоест много бавно, но ще се усети положителният резултат." - допълни Куцкова.

Идеята за обективен анализ на Прокуратурата е много стара, коментира съдия Куцкова по повод предложението на ЕК. По думите й наистина има много проблеми в разследването и при наказателните дела.

"Аз отговарям за граждански съдия и не ги наблюдавам пряко, но виждам как се ядосват понякога наказателните съдии като казват, че е очевидно кой е извършил престъплението, но като няма доказателства не знае как да го осъди. Това е съдийска драма. От друга гледна точка и на самите прокурори не им е никак лесно, защото и те не работят спокойно и има голям натиск върху тях. Така че ако всичко е наред никой не би трябвало да се притеснява от една международна експертиза. Една експертиза, за да се видят проблемите, така че да се намерят някакви разрешения." - обясни Куцкова

Трябва да се постави диагнозата и няма лошо да дойдат международни експерти, подкрепяни с български, заяви съдията.