Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Гроздан Караджов: Случаите с Химко и Белведере са сходни

Коментар в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев

25.01.2016 | 20:16 Редактор: Мария Аладжова
Гроздан Караджов: Случаите с Химко и Белведере са сходни

Неслучилата се всеобхватна съдебна реформа още повече е задълбочила казуса с липсата на чуждестранни инвеститори в България. Това каза депутатът в опозиция от Реформаторския блок Гроздан Караджов в предаването "Денят ON AIR" с Веселин Дремджиев на 25 януари. Според Караджов основният аргумент на неподкрепилите реформата се състои в това, че в случая с разпределението на колегиите във ВСС става въпрос за „дребен технически детайл“, който сам по себе си няма особена тежест.

По думите на депутата случаят с „Химко“ се движи по познат сценарий от миналото:

„Има съвпадение между случаите „Белведере“ и „Химко“, ако гледаме първоначалните реакции. И в онзи случай съдебната система отричаше за кражбата на акциите за Белведере. Накрая всичко излезе наяве, ВСС дори започна дисциплинарна процедура“, припомни Караджов. 

Още по темата

Още по темата

Що се касае до мненията относно това до каква степен държавата следва да се меси в изясняването на казуса, той обясни, че синдикът на дружеството се назначава от съдебната система, а затова и властта е права да казва, че след приключването на този процес вече няма нищо общо със случая.

Същевременно Караджов отбеляза, че "Химко" е длъжник на редица предприятия, сред които НЕК, БДЖ и „Булгаргаз“, в които държавата има дялове. В този смисъл тя е длъжна да се интересува за собствеността си.

Депутатът изрази недоумение от това, че купувачът на е бил оповестен и е нямало предварително обявен конкурс. „Оттук нататък следва и въпросът кой контролира съдебната система, би могъл да назначи синдици и да купи дружеството“, допълни Караджов. 

Той заяви категорично, че яснота в съмнителните покупко-продажби може да бъде внесена единствено то ДАНС.

Според Гроздан Караджов все още не е очертана рамката на новото дясно

По думите му конкретните въпроси относно новото движение трябва да бъдат зададени към Радан Кънев, който обяви новината. „Преди да тръгнем към нов проект, първо трябва да кажем защо не проработи старият и тогава да вървим към нов, ако въобще стане“, поясни Караджов.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Video LIVE
20:30

Хайка за вълци – български сериен телевизионен филм, драма, 2000 г.; Режисьор Станимир Трифонов; по сценарий на Ивайло Петров; Оператор Иван Варимезов и Емил Пенев; Музика Божидар Петков; в ролите: Николай Урумов, Петър Попйорданов, Иван Ласкин, Малин Кръстев, Валентин Танев и др

Следва
гледай на живо Video пълна програма