Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Алън Ахърн: България е готова за еврото

Не давам съвет на правителството Ви, но сте готови за Еврозоната, казва проф. Ахърн от Ирландската банка

14.05.2015 | 21:17 Редактор: Петко Трухчев
Алън Ахърн: България е готова за еврото

Валутният борд в България е стабилен и е показател за това, че страната ни е готова да влезе в еврозоната. Това заяви проф. Алън Ахърн - член на Управителния съвет на Централната банка на Ирландия, научен сътрудник в Bruegel и бивш съветник на ФЕД в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

България има валутен борд и това да се премине към еврото не е голяма крачка. Показахте, че можете да работите добре във валутен борд, така че ще можете да работите и с еврото.

Още по темата

Проф. Ахърн отчете и случаят с КТБ. Затова и той защити препоръката на Еврокомисията към страната ни да подложи на стрестестове банковите у нас до края на тази година.

Стрестестовете за банките са много важни за увеличаване в доверието в банковата система. Иначе инвеститорите и депозитърите не смята, че парите им са на сигурно място, защото не виждат какво става вътре в банките и дали парите им са на сигурно място.

Финансистът даде за пример ирландския опит.

Когато Ирландия влезе в Еврозоната 1999-та лихвите паднаха много бързо, това предизвика финансови разливи, хората масово започнаха да купуват недвижими имоти, но ЕЦБ даде назаем много пари на ирландската централна банка и й помогна да се възстанови и да продължи нагоре.

Още по темата

Бившият съветник на предходния управител на Федералния резерв в САЩ - Бен Бернанке, счита, че в момента Вашингтон е на прав път. Количествените улеснения на ФЕД са дали резултат, лихвите се покачват и това стимулира икономиката.

Иначе в Европа има какво още да се желае по въведения преди две години Банков съюз на ЕС. Лихвите скоро няма да паднат, тъй като дефлацията преобладава на Стария континент,посочи проф. Ахърн.