Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ева Паунова: Трансграничните проекти са с предимство по плана Юнкер

Малките фирми трябва да си сътрудничат с други фирми отвън

16.04.2015 | 21:23 Редактор: Петко Трухчев
Ева Паунова: Трансграничните проекти са с предимство по плана Юнкер

По плана Юнкер за засилване на европейската икономика с предимство ще се финансират трансгранични проекти. Това подчерта евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Ева Паунова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Днес зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен представи в София възможностите за субсидиране по плана на председателя Жан-Клод Юнкер.

Катайнен каза ясно, че няма никакъв тип посредници. Каза, че може директно да се кандидатства.

За да бъде одобрен един проект трябва той да създава добавена стойност не само в съответната страна, но и в други страни-членки, посочи Паунова. Кандидатстването за малките фирми ще е по-трудно. Те трябва да си партнират с други фирми от ЕС, разясни евродепутатът.

Няма как да бъде одобрен само някой, който произвежда мед в един град или село и го изнася. Енергиен проект, който обвързва няколко държави-членки като газопровод – това е добър пример.

Друго условие, на което да отговарят проектите по програмата Юнкер е да носят дълга възвръщаемост в европейската икономика. Освен, че няма посредници, а фирмите кандидатстват директно в Брюксел, няма и краен срок за подаването на проекти.

Още по темата

Паунова потвърди позицията на относно арменския геноцид по време на Османската империя и призова Турция да го признае.