Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калфин: Пенсионните фондове да предлагат различен тип инвестиции

Законът трябва да им даде това право, е позицията на социалния министър

16.02.2015 | 21:11 Редактор: Петко Трухчев
Калфин: Пенсионните фондове да предлагат различен тип инвестиции

На пенсионните фондове трябва да се даде правото да предлагат различен тип инвестиции. Тази позиция изрази в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев социалният министър Ивайло Калфин по повод на предстоящите промени в закона за допълнителното пенсионно осигуряване. Така всеки вложител ще може да избира различни варианти на инвестиция на личните му вноски, било то в земя или др., обясни министърът.

По повод на доходността на пенсионните фондове - дали е отрицателна,както твърди КФН, или не, това ще реши Комисия към парламента. Дали тя ще бъде ресорната бюджетна комисия или временна анкетна,както предлагат от БСП, е без значение, смята Калфин.

Министърът очерта и двата оставащи проблема, които трябва да решат тристранните партньори в серията периодични срещи по обсъждане на параметрите на предстоящата пенсионна реформа. Според него единият са ТЕЛК-овете.

Там с министър Москов ще трябва да поработим и да предложим вариант на социалните партньори.

Вторият проблем е ранното пенсиониране при първа категория труд, очерта Калфин. В нея влизат служителите на силовите ведомства.

Трябва да намерим вариант, който да не наруши социалните права, които са постигнали тези хора.Аз бях готов още декември да внеса предложения, но след споразумението между премиера и синдикатите, този прословут меморандум, изчаках.

На предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 19 февруари партньорите ще обсъдят и предложението на здравния министър Петър Москов след 1 януари 2016г. всеки гражданин с неплатени вноски за 15 години назад да възстанови цялата дължима сума, за да ползва здравни услуги по НЗОК. В момента този срок е само за 3 години назад.

Това ще е прецедент да се искат права за 15 години назад. Не си представям как ще се върне 15 години назад плащането, но все пак Москов е прав да търси справедливост.

Вицепремиерът Калфин изрази и позицията си за намерението на кабинета да емитира нов външен дълг от 8 млрд. евро през следващите 3 години.

Трябва повече информация. Огромна част от този дълг отива за рефинансиране на стари задължения затова трябва да има ясна сметка кой за кога е, да се кажат падежите. Нищо страшно няма в това да има повече информация.

В качеството си на зам.-председател на АБВ и бивш министър на външните работи Калфин коментира и българската позиция за Украйна. По думите му тя трябва да е като на "големите страни" - да призоваваме за мир между двете враждуващи страни. У нас е налице конфликтът русофили-русофоби без да се отчита кое е добре за страната, коментира още Калфин.