Четири парламентарни групи настояват за анкетна комисия за пенсионните фондове

Комисията ще има за цел да проучи финансовото състояние и ефективността на надзора

05.02.2015 | 14:05 Редактор: Мариета Иванова
Четири парламентарни групи настояват за анкетна комисия за пенсионните фондове

Депутати от четири парламентарни групи предлагат да се създаде временна Анкетна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях, предава БТА. С предложението са се запознали и журналистите в парламента.

Инициативата е на "БСП лява България", но е подкрепена и от депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.
Предложението е Комисията да състои от осем члена и да бъде създадена на паритетен принцип, т.е. да има по един представител на парламентарна група.

Това предложение има превантивен ефект по отношение осигуряване на стабилността на пенсионните фондове, се казва в мотивите.

Вносителите посочват, че предстоящите дискусии върху предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване засягат интересите на стотици хиляди българи.

В създадените с 2000 г. пенсионни фондове са натрупани досега около 8 милиарда лева и тази сума продължава да расте, се отбелязва в мотивите за предложението.

Вземането на каквито и да било решения и избор на алтернативи за т.нар. втори пенсионен стълб ни задължава да се запознаем в детайли със състоянието на тези фондове, за обема и структуратата на техните активи и пасиви, както и за ефективността на взаимоотношенията им с оторизираните държавни институции, смятат депутатите, подписали предложението.