Лъчезар Богданов с коментар за пенсионните фондове в Денят он ер 2.2.2015

03.02.2015 | 02:29
Лъчезар Богданов с коментар за пенсионните фондове в Денят он ер 2.2.2015

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на Индъстри уоч с коментар на писмото на Асоциацията на пенсионните фондове срещу занните, изнесени от КФН за доходността в Денят от ер с Веселин Дремджиев на 2 февруари 2015.


 

Методологията на КФН и на Асоциацията на пенсионните фондове

"Не става въпрос за методология, а за пропуснати елементарни факти. В парламентарната комисия бяха изнесени факти за периода след 2004 и бяха пропуснати първите 2г. от съществуването на фондовете, когато имаха добра доходност.

Когато се говори за доходност, това е доходността на портфейла, който управляват, парите на хората, без инфлацията. 2007/8 имахме инфлация 12%. Коя банка даваше такава лихва? Докато повечето фондове реализираха доходност от 15-18%.

Този измерител показва доходността на портфейла, управляван от фонда. Но правейки вноска за включване в портфейла на пенсионния фонд, на клиента му се удържа първоначална такса.

В публичното пространство се пуснаха внушения, че освен, че доходността е ниска, се събират и такси.

Доходността от пенсионните фондове зависи за кои години мерим. Това е най-важният въпрос.

В годините на глобалната криза имаше огромен спад.

Това е борба за някакви внушения, може да си види година по година, месец по месец и няма нужда да се прави кампания за или против нещо.

Пенсионните фондове до някаква степен са длъжници на обществеността, защото от години избраха тактика на мълчание. Има ежедневно информация какво се случва с всеки фонд, но относно разясняването на числата и защо има различия и какво е тълкуването им – това дълго време стоеше скрито.

Вероятно не е целенасочено, вероятно просто не е било приоритет."

 

Вижте целия разговор във видеото и четете Откритото писмо на Асоциацията на пенсионните дружества по-долу.


Отворено писмо

на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване в отговор на инфоромация за доходността на пенсионноосигурителните дружества, изнесена от КФН на заседание на Комисията по бюджет и финанси към НС на 29.01.2015г.

2.2.2015

Уважаеми представители на медиите в България,

Повод да се обърнем отново към Вас, използвайки формата на "Отворено писмо", е проведеното на 29.01.2015 г. изслушване на КФН в Комисията по бюджет и
финанси в 4З-то НС

И многократно тиражираното в заглавия, репортажи, изявления и други форми на отразяване на изслушването твърдение, което в
различни медии звучи като:

  • "Фондовете загубиха 0.7% от вноската за втора пенсия" (в. "Преса");
  • "За 10 г. стопили парите ни с 0,7% Пенсионните фондове с отрицателнадоходност" (в. "Телеграф");
  • "Парите за втора пенсия се топят с 0,16% на година" (в. "Труд"); "Парите за втора пенсия се топят с 0.16% на година" (в."Сега");
  • "Реалната доходност на пенсионно-осигурителните дружества е отрицателна" (b1V);
  • "Зам.'-шеф на КФН: Доходността на пенсионните дружества е отрицателна" (НОВА ТВ);
  • "Реалната доходност на пенсионните фондове  за периода от 1 юли 2004 до края на 2014 година е минус 0.7%" (БНР) и много други.


Тъй като нямахме възможност да изразим своята позиция в рамките на въпросното изслушване, а подобна информация тревожи българските граждани и считаме, че използването й е част от водената в последния месец целенасочена атака от страна на някои политически среди срещу капиталовия втори стълб на осигуряване в най-масовата му форма - осигуряване в универсален пенсионен фонд, се обръщаме към Вас медиите, за да предоставим следната уточняваща информация, която можете да приемете и за право на отговор, съгласно етичните принципи и професионални норми на журналистическата професия:

 

1. От представената от г-н Ангел Джалъзов, зам. председател на КФН, информация, която след това многократно бе повторена непълно и манипулативно от други политици става ясно, че:

1.1. Изчислената "реална доходност" от КФН е за периода от въвеждането на дяловете през 2004 г. до края на 2014 г. и не обхваща целия период на съществуване на универсалните пенсионни фондове, за който средствата на осигурените лица са управлявани и върху тях е начислявана и отчетена доходност, а именно 2002-2012 Г.;

1.2. Г-н Джалъзов призна, че при правенето на изчисленията е използвана остаряла методика и тепърва КФН ще приеме нова такава, което отново показва, че в конкретния случай данните изнесени от КФН се употребяват политически, за да се потвърди вече зададена политическа теза, че средствата на осигурените лица се управляват лошо, а не за търсене на обективната истина за реалните резултати от дейността.


1.3. Съгласно световно-признатите методики, с които работят развитите държави и в съответствие с направените изчисления по тях, вкл. и от независими експерти, носители на CFA сертификати, от Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БдЛИП), в чиито умения да изчисляват доходност едва ли можем да се съмняваме, реалната доходност, разпределена по партидите на осигурените лица за периода 30.03.2002-30.09.2014 Г., е положителна - в размер на 5,56% за периода или 0.464% годишно;


2
1.4. Нещо повече, след изнесената вчера информация за отрицателна доходност за 10-годишен период направихме съответните изчисления, отново по методика, призната за валидна в целия свят и противно на изнесената от КФН информация,реалната доходност за периода 30.06.2004-30.09.2014 Г., отново е положителна, като в процентно отноwение за целия пазар е 5,10/0 за периода и 0,486.0/0 годишно.


2. Обръщаме Вашето внимание и на още един тревожен факт. Терминът "реална доходност", с който политици боравят спекулативно в продължение на повече от месец, опитвайки се да аргументират тезата, че фондовете се управляват лошо, е сложно икономическо понятие, за което широката общественост няма и не е необходимо да има познания. Реалната доходност се изчислява по международни методики и се използва преди всичко за експертни финансови и инвестиционни анализи от тесни специалисти в сферата на инвестициите и финансовото управление. Ние, като такива експерти, нямаме никакви притеснения от това да боравим с него, още повече, че от всички
направени изчисления е видно, че в резултат от управлението на поверените ни активи, постигаме положителна реална доходност.

Това, което ни притеснява, обаче е:


2.1. Този начин на оповестяване, изваден от каквато и да е обосновка, логика и контекст се въвежда в публичното пространство по отношение единствено на универсалните и професионалните фондове без нито КФН да има валидна методика за изчисляването й, а още по-малко широката общественост да е запозната под каквато и да е форма как и какво означава това;

2.2. Нито една друга финансово-инвестиционна дейност, свързана с управление на пари в страната, независимо дали се осъществява от частен оператор или държавата, не   борави с това понятие и няма публично налична информация за реалната доходност от която И да е взета произволно такава  дейност. С други думи, дори да приемем, че по някаква неизвестна за света причина мнозинството от български граждани имат познанията за инвестиции на ниво сертифицирани финансови аналитици, те няма с какво да сравнят с оповестените резултати, тъй като за никой друг финансов продукт или услуга няма такива налични данни.


2.3. В тази връзка, странно изглежда, че Комисията по бюджет и финанси не поиска от КФН и не бе предоставена и представена на публично обсъждане и коментирана единствената нормативно и сравнимо с други продукти форма за оповестяване на доходност каквато е номиналната. Може би, защото за нея няма никакво съмнение, че спрямо която и методика да се изчислява не може да се създаде впечатлението, че е ниска или пък отрицателна, както сама по себе си, така и сравнена с други спестовни продукти в страната.


Като изразяваме своята надежда, че ще вземете под внимание аргументите и фактите, които предоставяме и преди всичко интересът на българските граждани и необходимостта да бъдат обективно информирани по въпроси, които засягат тяхното бъдеще и финансово благополучие, оставаме на Ваше разположение да отговорим на всички възникнали въпроси.