Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Хр. Казанджиев: Желание за промяна в енергетиката няма

Външни сили са заинтересовани България да остане енергийно зависима, твърди енергийният експерт

15.02.2015 | 20:24 Редактор: Петко Трухчев
Хр. Казанджиев: Желание за промяна в енергетиката няма

Идеята за вертикален газов коридор не е нова. Тя стои от много време. За да стане обаче трябва най-напред да се изградят междусистемните газови връзки с Гърция и Турция. Така експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев коментира намерението на България, Румъния и Гърция да изградят Вертикален газов коридор, който да е алтернатива на спряния от Русия  "Южен поток".

Още по темата

Външни сили обаче подкопават опитите у нас за енергийна независимост, уточни Казанджиев в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков.

За мен желание за промяна няма. Вероятно са поети много ангажименти към външни страни...Твърде много се говори,твърде малко се прави в последните 15 години. Сега се говори за отделяне от Русия заради Европейския съюз...Наблюдава се една дълбока политическа корупция, а тя идва отвън и има за интерес нищо да не се случи.

Зависимостта на всички управляващи е и причина България да не разработи до момента наличните си находища, счита Казанджиев. Като пример експерта посочи залежите в морската ни акватория, за които има предложение за проучване и разработване от консорциума Total, Repsol,OMW.

Аз лично съм разговарял с Total. Те са твърдо убедени да реализират находището стига да не бъдат възпрепятствани от нас.

Като пример за нереализирани проекти експерта посочи инвеститорския интерес на турска компания през 2009-та година да изгради газова връзка между Турция и България за доставка на газ от Азербайджан. Също така и все още незавършената междусистемна връзка с Гърция (Стара Загора-Комотини).

Казанджиев определи поредното посещение на енергиен министър от наша страна в Азербайджан като поредното лобиране. Тази седмица министър Теменужка Петкова участва на първата среща в Баку, посветена на южния газов коридор.

Още по темата

Според Казанджиев първоначалното намерение на правителството да изгради газов разпределителен център край Варна няма да доведе до кой знае какъв ефект за енергийната ни система.

И в момента България е разпределителен център на газа от Север на Юг. През нас минава газ за Турция и Гърция, за Сърбия и Македония.