Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Морското сондиране е най-засегнато от евтиния петрол: Начев

08.01.2015 | 00:21
Морското сондиране е най-засегнато от евтиния петрол: Начев

Коментар на Васил Начев, енергиен анализатор от Индонезия в Денят он ер с Веселин Дремджиев.


Всички очакват час по-скоро ясен отговор накъде отива петролът.

„Пазарът изглежда непредвидим, но не съвсем“, каза Начев.

Основна причина за сегашния спад според него е 3,5 млн барела дневен добив, за който няма пазар.

„На фона на слабата икономическа активност, силния долар и идващите от черния пазар 600-700 хиляди барела дневно, картината се изяснява“, казва Начев.

Според него сериозен проблем имат големите нефтени компании за бюджетите си за 2015. Сериозни проекти за общо 110 млрд долара са останали за по-добри дни. Морското сондиране е засегнато най-силно.

За пръв път фючърсните сделки за февруари към 7 ян. 2015 на втечнения природен газ за доставка за Япония ще бъдат на 283 долара. Тази много ниска цена е невероятна, защото най-скъпата газ до момента плащаше Япония.

„Представете си – това е към февруари, а как ще изглежда картината през лятото“, каза Начев.

Още по темата

Ако заработят интерконекторната връзка и терминалът в Кавала, това би означавало, че България, както и Япония ще има възможност за нормална доставка с атрактивна цена от спотовия пазар.

„Липсата на такова съоръжение и на достъп до терминал за втечнен природен газ ни лишава от възможността да участваме на спотовия пазар за LNG“, каза Начев.

При такъв достъп транспортните разходи според Начев биха били около 30-35 долара, в замисимост откъде е доставката, което би определило цена около 300 долара за 1000 куб.м. В момента България плаща ок. 390 долара за 1000 куб.м.