Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Калфин: 2015г. дава шанс за консолидация на обществото около важни промени

Част 1

06.01.2015 | 01:26 Редактор: Ирина Георгиева
Ивайло Калфин: 2015г. дава шанс за консолидация на обществото около важни промени

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Денят Он Ер.


На 5 декември Томислав Дончев заяви, че времето ще оцени напълно 2014г. и какъв е бил приносът. Съгласен ли сте с него?

Това е валидно за всяка една година, че историята може да оцени какво се е случило.  Не беше добра 2014г. Надявам се да се оттласнем от нея и 2015г. да бъде по-добре.

Шанс за какво дава 2015г.?

2015г. дава шанс за консолидация на обществото около някои промени, които са важни. Никой не е доволен от образователната ни система, никой не е щастлив със здравната система, никой не е щастлив с пенсионната система. Идеите са на масата. Това, което трябва да направим е всеки да си понесе отговорността и да намерим съгласие по техните проблеми.

Защо отговорността?

Да не задълбавам в подробности, но като говорим за това, с което аз се занимавам и проблемите в пенсионната система - тук говорим със социалните партньори, със синдикати, с работодатели, тези, които са с различните сили в парламента и с тези, които трябва да постигнем съгласие. Постоянно казвам картите са на масата.

От какво идва рискът от 2015г.?

От липсата на желание да се промени каквото и да е било ... 

Любомир Христов написа: "пенсионната система у нас е счупена. Когато правите всичко, което законът ви позволява и всичко, което законът ви задължава сте обречени на бедност и на старост." С последното си изказване министър Горанов сякаш прави крачка назад. Казахте, че сте нямали консултации по време на празниците?

Не, нямахме и ги започваме с тази седмица. Амбицията ми е тази седмица да направим календар със социалните партньори и до края на май да потърсим някакво съгласие. С другите колеги също ще трябва да говорим. Разговори ще има през следващите седмици и в управляващото мнозинство и извън него. 

Чуйте останалата част от коментара на Ивайло Калфин: