Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма промяна в ролята на държавата по отношение на икономиката

Политическата промяна у нас през 2014 - обзорен коментар на Веселин Дремджиев и Кузман Илиев

31.12.2014 | 20:30 Редактор: Петко Трухчев
Няма промяна в ролята на държавата по отношение на икономиката

"Няма никаква промяна в ролята на държавата по отношение на икономиката и това се вижда в този бюджет на надеждата за догодина. Държавата продължава да преразпределя 40 % от това, което се изкарва в икономиката". Тази теза застъпи пазарният анализатор на България он ер и водещ на предаването "Boom & Bust" Кузман Илиев в поредицата обзорни коментари на значимите събития през 2014г. излъчвани в празничната програма на предаването "Денят он ер".

"България удвои дълга си през последните няколко години", изтъкна Кузман Илиев." Защото не е конкурентоспособна и постоянно се наливат пари", посочи на свой ред водещият на "Денят он ер" Веселин Дремджиев.

Като пример за липсата на реформи двамата посочиха бюджет 2015, който беше приет в последния работен ден на парламента преди коледните и новогодишните празници. Според Кузман Илиев минималната работна заплата е просто един законов нормативен акт, който пречи на две страни да се договарят. Той не увеличава доходите.

"Няма как с това да кажем на един работодател плащай повече. Просто той има една определена сума, която ще раздели между по-малко хора. Ето как се предизвиква безработицата. Синдикатите трябва да го разберат", посочи Илиев.

Липсата на реформи е довела до фиктивен фалит на пенсионната система. Приетите решения за запълване на дефицита на НОИ няма да променят нищо, коментираха двамата водещи.