Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Докладът на Брюксел за съдебната реформа ще е негативен: Георги Милков

29.11.2014 | 21:00 Редактор: Петко Трухчев
Докладът на Брюксел за съдебната реформа ще е негативен: Георги Милков

Докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка за напредъка на реформите в съдебната система на България и Румъния ще е изключително негативен за страната ни. Това предположи председателят на Център-НПО Георги Милков в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков. "Не съм оптимист по отношение на доклада - дори може той да е най-лошият, както казват политиците", бяха думите на експерта. Той посочи и причините за прогнозата си: пълен провал в случайното разпределение на делата, влошаване на етичните стандарти, ВСС за 2 години не е атестирал нито един магистрат.  "Реформата ще е успешна когато гражданите са доволни", каза Милков. Предложението за двукамарен Висш съдебен съвет е трябвало да се случи отдавна, тъй като при разделяне на прокуратурата и съда нямаше да се стигне до абсурдни случаи с липсата на кандидати, които да оглавят едни от най-тежките съдилища като Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд, коментира експерта. Според него крачка напред ще бъде ако се приеме актуализирана съдебна реформа, в която е записано, че съдебната система трябва да се отчита пред парламента, а прокуратурата и съдилищата са независими.

"По повод на делото срещу фалита на КТБ има страх сред съдиите и никой не желае да поеме това дело. Съдиите не се чувстват сигурни в своята независимост", коментира още Милков.

Още от разговора на Георги Милков от Център НПО с водещия Ивайло Лаков за необходимите реформи в правосъдието - вижте във видеото!