Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мохамед Халаф: Проблемът на България е отвъд това дали има български джихадист в ИД

04.11.2014 | 22:24 Редактор: Ирина Георгиева
Мохамед Халаф: Проблемът на България е отвъд това дали има български джихадист в ИД

Прокуратурата в Пазарджик проверява разпространения клип в интернет, в който деца от ромския квартал на града имитират действия на групировката ИД. В клипа преоблечено като джихадист момче ритуално "обезглавява" друго, използвайки пластмасов меч.

Клипът е заснет в пазарджишката джамия "Абу Бекир".

На 4 ноември сутринта пред БНР главният мюфтия Мустафа Хаджи каза, че институцията, която оглавява няма механизъм да контролира обекти като джамията в Пазарджик и че тя не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство. Ислямското вероизповедание е приело декларация, с която осъжда заснетия клип.

В студиото на Bulgaria On Air Мохамед Халаф, кореспондент на вестник "Ал Уатан" в София каза, че в случая възниква въпросът защо въобще в ромска махала в Пазарджик има такива прояви.

В предаването Денят Он Ер Халаф подчерта, че по негови данни до момента този случай е изолиран и не се практикува в други градове.

"В момента знаем, че във всички арабски държави се вземат много строги мерки и всички джамии се наблюдават, защото се превръщат в центрове за проповядване на ислямския фундаментализъм,  джихадизъм и провокации, разширяване и разпространяване на омраза между религии." - допълни Халаф.

Халаф каза и че е чувал и за други такива незаконни джамии, но няма данни за тях.

Според него България трябва да вземе пример от други европейски и балкански държави и да криминализира тези прояви.

Мохамед Халаф заяви, че е Обама е трябвало да действа по-твърдо преди време и да вземе мерки срещу ерата на Асад. По негови думи американският президент не е искал да си разваля взаимоотношенията с Русия.