Иван Иванов: Водният сектор има нужда от 14 млрд. лв. инвестиции

Между 30% и 40% от тези средства могат да се набавят от европейски средства

09.09.2014 | 10:55 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Иванов: Водният сектор има нужда от 14 млрд. лв. инвестиции

Водният сектор има нужда от 14 млрд. лв. инвестиции, за да се "изчистят проблемите". Това заяви инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи между 30% и 40% от тези средства могат да се набавят от европейски средства, а другите ще са от заеми и държавна помощ.

Стратегията за отрасъл водоснабдяване и канализация предвижда увеличение на цените на ВИК услугите, припомни инж. Иванов. Според него това е с цел да се осигурят необходимите инвестиции.

"От началото на 2016г. ще има масово увеличение на ВИК услугите. Стратегията предвижда цените да достигнат националната поносимост, което означава на места и двойно увеличение от сегашното. Стратегията може да бъде игнорирана и неизпълнена." - обясни инж. Иванов.

Има недоглеждане и недостатъчно работа по превенцията, категоричен е инж. Иванов. Той посочи и част от причините за случващото се са силните дъждове, както и лошото управление на ресурса, т.е липсата на мониторинг в реално време на ситуацията по речните корита и в язовирите.

"Не е точно видео наблюдение. Имало специални устройства, които могат да следят нивата на язовирите и всъщност ние като страна кандидатстваме по  следващия оперативен период - по ОП "Околна среда" да изпълним един проект по 50 млн. евро, с който да се случи това в 13 корита на реки." - допълни инж. Иванов.

Друга причина е липсата на добра организация между отговорните институции, допълни инж. Иванов. По негови думи липсва законодателство, което да кара отговорните институции да гледат по-сериозно на този проблем.

Инж. Иванов заяви, че язовирите в България са около 2000 и около 175 от тях се стопанисват от предприятия, язовири и каскадите. Те се използват предимно за поливане, съобщи експертът и припомни, че финансовата ситуация в предприятието Напоителни системи не е добра и респективно може да очаква, че не се поддържат достатъчно. По думи на инж. Иванов има 10 язовира, които се използват за питейно-битови цели и се поддържат от ВИК оператори. Там нещата са под контрол.

"30 се използват за електричество и се поддържат добре. Останалите за общинска или частна собственост на големи предприятия и в този случай са проблемите. Общините или ги отдават на аренда без да има ясни условия за поддръжка или въобще ги изоставят без да се интересуват от тях." - коментира инж. Иванов.

Прави се контрол върху язовирните стени и съоръженията, но не се предприемат действия, подчерта експертът. По негови думи МОСВ чрез басейновите дирекции спазва Европейските директиви и показват зоните застрашени от наводнения, но това е само на хартия. Хората не са информирани, че попадат на такива зони и трябва сами да проверят в сайта, допълни инж. Иванов.

След наводнението в село Бисер се създаде Междуведомствена комисия, която минава и оценява работата на язовирите, припомни инж. Иванов. По негови думи Комисията е оценила, че 68 язовира са в предаварийно състояние, но нищо не е направено.

"Мога да го твърдя по-уверено, защото намерих доклад в интернет на бившия министър на околната среда и водите Станислав Атанасов до Вътрешния министър, в който се казва, че работата на Междуведомствена комисия е абсолютно неползотворна, защото нейните предписания не се изпълняват от областни управители и кметове." - допълни инж. Иванов.

Пълният коментар в следващия видео материал: