Руското ембарго и тенденциите на пазара на труда Клуб Investor BG

12 август

12.08.2014 | 23:50
Руското ембарго и тенденциите на пазара на труда Клуб Investor BG

В коментарното предаване на България он еър, Клуб Инвестор с Ивайло Лаков,  темите на 12.08.2014 са две.

Какво губи българската икономика от наложените от Русия контра-санкции спрямо страни от Европейския съюз?

Руската федерация наложи забранителен списък за внос на продукти от хранителната промишленост и селското стопанство от страни – членки на ЕС.

Забрана, от която според много коментари ще пострада тежко потребителят в самата Русия.

Руски медии и руски експерти пък оправдават мярката с твърдението, че тя щяла да стимулира руското производство. Това което касае България в случая е доколко българският бизнес ще загуби от размяната на санкции и контра-санкции между великите сили.

Списъкът със забранените продукти включва прясно и охладено месо от едър рогат добитък, свинско и птиче месо, риба и ракообразни - пресни и охладени, мляко и млечни продукти, пресни зеленчуци и плодове, колбаси, както и готови хранителни изделия.

Целият български износ за Руската федерация е около 570 милиона евро, по данни за миналата 2013 година.

От тях само 10% или около 53-54 милиона евро са хранителни стоки. На пръв поглед сумата не е особено внушителна, още повече че водещите за износа на страната ни стоки като вина и спиртни напитки, тютюни, консервирани плодове и зеленчуци засега не попадат в ограничителния списък.

Спирането износа на храни за Русия обаче може да доведе до свръх-предлагане на българския пазар, което да свали цените и така да доведе до непропорционално по-големи загуби за производителите или поне това са тревогите на бранша.

Доколко създалата се ситуация носи рискове за българските производители и какво може да се направи коментираме с Марияна Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес

 

Във втората част на предаването Клуб Инвестор темата е за пазара на труда и новите тенденции, които го определят.

Какво се търси сега и какво се предлага?

Как да изберем професия която ще е перспективна в следващите години?

Гости в студиото по темата са Стела Узунова, Изпълнителен Директор на AIMS Human Capital и Светлин Наков, преподавател в Софтуерния университет, софтуерен инженер, мениджър на софтуерни проекти, консултант, лектор и предприемач с богат опит.

Вижте предаването в прикаченото видео след текста: