Валежи от сняг и дъжд се очакват в почти цялата страна

Обявен е жълт код в 20 области
Публикувана: От:

Под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната днес ще бъде облачно и с валежи от дъжд, а в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0 до 4 градуса в северозападните и до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната.

За днес са обявени жълти кодове за сняг и дъжд в 20 области на страната, сочи справка на сайта на НИМХ.

Още по темата

 

Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Код от същата предупредителна степен, но за дъжд е в сила за 6 области – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

Жълта е степента на опасност за валежи от дъжд и сняг и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 - 25 л/кв.м.

През следващото денонощие времето ще се влоши, информира DNES.BG. През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни.

В понеделник сутринта в западната половина от страната, с изключение на крайните югозападни райони, снеговалежите ще продължат, на изток ще вали дъжд. Количествата ще са значителни. Около обяд от югозапад валежите ще отслабват и спират.

Във вторник и сряда страната ще попадне в предната част на нов средиземноморски циклон. През първия ден вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се повишат – максималните ще бъдат между 5 и 10 градуса, в Горнотракийската низина и източните райони до 14-16 градуса. След временно спиране на валежите от югозапад те отново ще се активизират и през нощта срещу сряда и в сряда ще обхванат страната.

Коментари ( 0 )