Депутатските заплати се увеличават преди Коледа с 90 лева - повече ще има и за Борисов и Радев

Базовото възнаграждение на народните представители ще стане 3519 лв
Публикувана: От:

Още по темата

 

Депутатските заплати по правилник се изчисляват на база три средни работни заплати в обществения сектор. 

Тъй като по данни на Националния статистически институт за последното тримесечие възнагражденията в администрацията са скочили, народните представители ще се зарадват на увеличение преди Коледа. То ще е с 90 лева. 

Така базовата депутатска заплата ще стане 3519 лв. Възнагражденията на министри, премиер и президент също зависят от средната работна заплата. 

Президентът получава по закон два пъти депутатската залата. През ноември базовото възнаграждение на държавния глава ще стане 7038 лв. но с клас прослужено време Румен Радев ще се подписва на над 11 000 лв. 

Премиерът взима 55% над дептутатската заплата по закон. Така базовата заплата на министър-председателя става 5278 лв. С надбавка прослужено време Бойко Борисов от ноември ще се разписва на над 7000 лв. Министрите взимат с 30 на сто над депутатските заплати. 

Заплатите на властта се преизчисляват на всеки три месеца. Сметката показва, че парите, които ще получават високите ешалони от ноември, не са рекорд за 2018 година. През февруари те са достигнали своя връх. Депутатски заплати тогава са били минимум 3540 лв. Заплатата на премиера е достигала 5487 лв., а на президента - 7080 лв. 

От ноември ще се качат и заплатите на конституционните съдии, защото се изчисляват средноаритметично от тази на президент и председател на парламент.

Коментари ( 0 )