Въпреки срива на регистъра: Над 700 хил. лв. бонуси в Агенцията по вписванията

Парите били раздадени за добри резултати през юли, август и септември

09.11.2018 | 12:50 Редактор: Василена Василева
Въпреки срива на регистъра: Над 700 хил. лв. бонуси в Агенцията по вписванията

700 хил. лева бонуси са били раздадени в Агенцията по вписванията за периода, в който Търговският регистър беше сринат за повече от две седмици през август, твърдят медийни публикации. 

От пресцентъра на Агенцията засега няма коментар. Новината предизвика горещи коментари в парламента.

Според финансовия министър Владислав Горанов е напълно неприемливо да има допълнителни възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър.

Той обаче смята, че не бива да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.

"Не съм запознат какво са си раздали в едно звено, второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. Коментарът би могъл да изглежда така - след 2012 г. системата на заплащане на бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата. Като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част. Предполагам, че ръководството на Агенцията на база на оценка за неизпълнението на отделните служители е определило подобни допълнителни възнаграждения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение", коментира Горанов.

Законов проблем обаче пред раздаването на въпросните бонуси няма, тъй като според нормативната удедба държавната администрация има право веднъж на три месеца да получава допълнителни материални възнаграждения по преценка на прекия си ръководител. В случая това е директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

Политическите реакции по темата са разнопосочни. И управляващи, и опозиция са категорични, че не е редно цялата администрация да бъде поставяна под общ знаменател заради срива в Търговския регистър. Но смятат, че ако някои от отговорните за въпросния случай са получили допълнително материално стимулиране, те трябва да върнат парите.

Междувременно на днешното заседание в парламента бе взето решение субсидиите на политическите партии да останат непроменени, въпреки заявките на лидерите, че те трябва да бъдат намалени.