Плевнелиев с атака към олигарси, медии и държавници заради "Хибридните заплахи срещу институциите"

Той засегна и чуждестранното влияние у нас, през медиите

16.10.2018 | 19:47 Редактор: Ивайло Николов
Плевнелиев с атака към олигарси, медии и държавници заради

Президентът Росен Плевнелиев с остра атака към олигарси, медии и държавници, по време на конференция, посветена на "Хибридните заплахи срещу институциите". В речта си Плевнелиев засяга теми като чуждестранното влияние у нас, през медиите. 

Той разказа как в началото на 2013 година опитал да убеди Бойко Борисов да не подава оставка по повод започналите протести за цената на тока.

Тогава обаче вестник "Труд", който Плевнелиев нарича издание на Държавна сигурност, пуска на 1-ва страница окървавен фен на футболна агитка на отбор собственост на Цветан Василев.

Плевнелиев говори за зависимост на медии, заявявайки че почти всички медии в България са изкупени благодарение на няколкостотин милиона лева цена на проекта "Цанков камък" 

"Южен поток България" беше уговорен спомняте ли си за колко пари? За 4,2 милиарда. В Сърбия знаете ли за колко бе договорен? За 1,6. Това беше моят кошмар – че българската олигархия, която от един язовир с главен консултант… направи проекта вместо 400 милиона лева за 1 милиард лева. И точно тогава се изкупиха почти всички медии. Медийната империя е финансирана според мен с тези пари", разкаа Плевнелиев. 

Той е категоричен, че има пряко руско влияние върху българската политика. 

"Трябва да си даваме сметка, че в тази държава, казвам го най-откровено, има сто позиции. За тези сто позиции проруските лобита водят жестоки битки денонощно и планират с години напред кой ще ги завземе. От тези сто позиции зависи бъдещето на нашата демокрация. И това е главен прокурор, това е шеф на данъчните… Най-голямата репресия днес в България днес минава през данъчните", поясни Росен Плевнелиев.

Политологът Татяна Буруджиева е присъствала на речта на президента. По думите й изказването му е било смесица от осъзнаване и анализиране на проблемите от личен опит. Според Буруджиева имало е дори много по-крайни и мрачни доклади от този на Росен Плевнелиев.

Гледайте видеото.