Предложение: Областните управители да поемат отговорността за пътищата

Ключовите позиции се заемат от самозабравили се хора, анонимни чиновници и експерти по нищоправене, заяви Илиян Тодоров

28.08.2018 | 09:44 Редактор: Иван Берберов
Предложение: Областните управители да поемат отговорността за пътищата

Областният управител на Софийска област Илиян Тодоров даде пресконференция за реалните и практически решения как да се спре войната по пътищата в областта.

"С цел превенция на подобни катастрофи изпратих писмо до Министерския съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление. Там давам списък на пътищата, които са в критично състояние и могат да доведат до подобни катастрофи. Вече 10 месеца аз нямам отговор в качеството си на областен управител", подчерта той.

Тодоров поясни, че със заповед на министър-председателя от 2011 г. всички структури в областите са длъжни да дават 3-месечни отчети за своята извършена дейност. 

"Областното пътно управление до този ден е трябвало да ми предостави 4 отчета, от които аз съм получил само 1. Дори отказват да ми кажат колко е бюджетът за ремонта на пътищата на територията на Софийската област. Седем месеца се молих на АПИ да сложат къде започва и къде свършва Софийската област. В България седят на отговорни позиции самозабравили се хора, анонимни чиновници и експерти по нищоправене, които си позволяват да нарушават заповедите на премиера", категоричен бе губернаторът. 

В тази връзка Илиян Тодоров отбеляза, че вече е разговарял с лидера на политическа партия "Атака" и председателя на групата на "Обединени патриоти" за изготвянето на промените в Закона за пътищата. 

"В тези промени предлагаме областните управители в България да отговарят изцяло за републиканските пътища. Те да правят ремонтите и те да носят отговорността, ако нещо се случи. Най-важно е да се извършва превенция. Като областен управител поемам отговорността и се надявам заедно с другите областни управители да се грижим за всички пътища в България. Промените, които предлагаме, вече се прилагат в няколко европейски държави", заяви за финал областният управител.