Какво представлява чумата по животните и защо е толкова опасна?

Заболяването е смъртоносно, предава се чрез директен контакт

16.07.2018 | 21:37 Редактор: Тодор Петров
Какво представлява чумата по животните и защо е толкова опасна?

Умъртвяването на животни в Ямболско предизвика вълна от негативни реакции. Какво всъщност представлява чумата по дребните преживни животни и защо болестта е толкова опасна?

Това е вирусно заболяване, а симптомите са треска и депресия, изтичане на секрети от очите, носа и устата, афти в устната кухина, муцуната и ноздрите са сухи и напукани, животните имат диария и кашлица, трудно се хранят. Заболяването е смъртоносно.

От Българския ветеринарен съюз дадоха следния пример. Ако в район, където този вирус върлува има стадо от 100 кози, то със сигурност 90 от тях ще се разболеят, а 80 от тях ще умрат. А продуктивността на оцелелите намалява. Казано на прост език, тези кози ще спрат да дават мляко и ще останат ялови. Дори и да оцелеят те няма да са от полза за земеделските стопани. 

Предаването на болестта става чрез директен контакт между болни и здрави животни. Затова ветеринарите съветват да се избягват контакти с други стада, да не се посещават чужди животновъдни обекти, да не се разменят стока, инвентар и превозни средства. Стадото, в което е открита чума трябва да се умъртви. На останалите животни в радиус от 3 километра около огнището ежедневно се вземат кръвни проби. 

Инкубационният период на вируса е 21 дни. Ако в рамките този срок няма новозаболели, това означава, че ситуацията е овладяна. Освен този периметър има още един в радиус от 10 километра от центъра на огнището. В тази 7-километрова зона животните се преглеждат ежедневно. Движението и търговията с тях се забранява. 

В случай, че чумата не се ограничи и започне да се разпространява и в други общини и области, тогава българското правителство може да поиска разрешение да започне ваксинация на животните в страната. В следващите две години на българските фермери ще им бъде забранено да изнасят месо, мляко и млечни продукти на пазарите извън страната. И накрая – на територията на Европейския съюз чумата за първи път се появява сега и то в България.