Екзотика в Хасково - да си отгледаш банани!

В частен двор в града африканска палма е дала вече 50 плода

16.06.2018 | 13:10 Редактор: Лазарина Колчагова
Екзотика в Хасково - да си отгледаш банани!

Любопитна картина - банани в Хасково, но не на пазара, а в частен двор! Палмата, характерна за Африка, дала на българска земя вече близо 50 плода, макар и зелени.

Палмата е в двора на тази къща в хасковския квартал "Болярово" от вече 3 години. Тогава Мара Борисова получила растението от съседка, която също се грижела за екзотични цветя и палми. 

От тогава семейството зазимява банановата палма.

"Всяка зима я режа. С вата увивам цялото дръвче. Слагам бидона отгоре, пак слама отгоре и капака. Така зимува и всяка пролет я отвивам", обясни собственичката Мара Борисова. 

Тя допълни, че с много грижи и внимание, през годините палмата не е спирала да расте. Всяка пролет тя пускала и издънки. Някои от тях семейството вече раздало на приятели, за да си засадят и те екзотичното растение. 

А тази година за учудване на всички на палмата се появили и банани. На този етап дължината на плода е няколко сантиметра и той все още е зелен. 

Към момента може да се преброят близо 50 банана. Очаква се обаче реколтата да се увеличи.  

Сега семейството се надява реколтата да узрее, за да може всички да я опитат. Имат намерение да посадят и още бананови палми. 

Притеснява ги само прахта от мръсните улици, но се надяват упоритото дръвче да преодолее и тази пречка.

Вижте повече във видеото!