Кремъл реши: Руски газ ще потече и към България!

Москва е готова да участва и в АЕЦ "Белене", но Борисов е съгласен само ако се спазят пазарните правила

30.05.2018 | 18:06 Редактор: Иван Берберов
Кремъл реши: Руски газ ще потече и към България!

Историческа среща в Кремъл - за първи път след 8 години! Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента Владимир Путин. 

В края на пресконференцията между Борисов и Путин се разбра, че руски газ може да потече и към България. Това може да се случи през завършената тръба, която свързва Русия и Турция. Новината идва след като Владимир Путин се е договорил с Реджеп Ердоган. 

Отклонение от така наречения "Турски поток" ще стигне и до България. 

От срещата в Кремъл стана ясно още, че Руската федерация е готова да инвестира в АЕЦ "Белене". Премиерът Борисов отбеляза, че това е възможно да се случи само ако се спазват пазарните правила. 

Западните Балкани, борбата с тероризма и приоритетите на българското европредседателство - особено с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона са били акцентите в разговора. 

"Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим", каза българският премиер. 

"Надявам се тази среща да създаде добри условия за развитие на нашите отношения“, подчерта от своя страна президентът Путин.

Руският държавен глава посочи, че това може се осъществи в сферата на икономиката, културата и духовните връзки.

На този фон се организира протест срещу посещението на премиера Борисов в Москва. Активисти на "Демократична България" разпънаха пана против посещението по пътя на кортежа на министър-председателя към летището.