Ураганен вятър и снегонавявания в цялата страна

В община Смолян е обявено бедствено положение! Около 90 населени места в Добричко са без електрозахранване

18.01.2018 | 12:53 Редактор: Велислав Филипов
Ураганен вятър и снегонавявания в цялата страна

Бедственото положение в община Смолян беше обявено в 8 ч. тази сутрин заради ураганни ветрове. Много от пътищата са затворени заради паднали дървета.

Три села в община Баните са без електричество. Лифтовете са спрени, а няколко квартала в Смолян също са без ток. Общината умолява гражданите да излизат от домовете си само при спешни и неотложни нужди.

Силният вятър в Хасково счупи 2 светофара на кръстовище в града. Огромен транспарант, който рекламира монумента на "Света Богородица", пък бе почти разкъсан. Рекламното пано с дължина около 20 метра надвисна опасно над главите на минувачите. Алпинисти бяха извикани, за да свалят винила. 

В хасковската пожарна служба са получени сигнали за паднали клони на дървета и опасно надвиснали ламарини. Скоростта на вятъра в региона е над 60 км/ч. Няма информация за населени места без ток.

Достъпът до подбалканския град Шипка е затворен. Почти 6 часа жителите на населеното място останаха и без електричество заради скъсан далекопровод.  

Затворен за движение е и проходът "Шипка“. Няма бедстващи хора, потвърди кметът Веселина Панаьотова. Движението на желаещите да преминат през прохода се пренасочва през Прохода на Републиката, който е отворен за движение. 

Ураганен вятър и снегонавявания създадоха затруднения на много места в страната. Около 90 населени места в Добричка област са без електрозахранване. 

Силният вятър засегна дори Банско, който на практика затвори. Лифтовете в повечето зимни курорти не работят. От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията за туризъм в планините са изключително лоши.

По думите на синоптика на Bulgaria ON AIR Симеон Матев през нощта времето ще се успокои и ще настъпи значително затопляне като температурите се очаква да бъдат между 8-13 градуса. 

Събота и неделя обаче отново времето ще се влоши и се очакват превалявания от дъжд, а на някои места и от сняг.