"Елинор" помете северозападна Европа с ветрове над 160 км/ч

Бяха отменени полети, прекъснати са много ЖП-линии и стотици хиляди останаха без ток

03.01.2018 | 16:51 Редактор: Иван Берберов

Бурята "Елинор", която връхлетя Северозападна Европа взе жертва. Във Франция скиор е починал след като дърво е паднало върху него. Други 15 души са пострадали, четирима от които тежко.

Стихията причини щети, предизвика транспортен хаос и остави хиляди домакинства без ток в северозападна Европа.

Над 170 полета са отменени от най-голямото холандско летище "Скипхол", самолетите излитат със закъснения от френското "Шарл де Гол", а това край Страсбург остава затворено.

Ветрове със скорост от над 160 километра в час – така бурята "Елинор" връхлетя Великобритания откъм Атлантика. Ураганните пориви скъсаха далекопроводи и оставиха 27 хиляди домакинства без ток. Мостове и магистрали са затворени заради паднали дървета и преобърнати автомобили.

Предупрежденията за наводнения остават в сила за крайбрежните райони. Най-силно засегнати на Острова са Северна Англия, Северна Ирландия и Южна Шотландия. Много влакове закъсняват, тъй като се налага да се движат по-бавно заради силните ветрове. 

ЖП-трафикът е засегнат и в северна Франция, като в цяла Нормандия влакове не се движат. Властите предупреждават за опасност от летящи и падащи предмети. 200 хиляди домакинства в северните региони остават на тъмно. 

Засегната беше и френската столица. Най-известната парижка атракция – Айфеловата кула – днес остава затворена. Силният вятър събори скеле върху паркирали коли, но за щастие няма пострадали. 

Сериозни щети бяха предизвикани и в части от западна Германия. Днес следобед "Елинор" се насочва на югоизток. Най-силните пориви на вятъра – до 180 километра в час – се очакват над Алпите и над Корсика. Метеоролозите прогнозират утихване на бурята до довечера.