Парламентът поиска разсекретяване на доклади на ДАНС

БСП твърди, че те съдържат информация за заплаха за финансовата ни сигурност

18.01.2018 | 13:12 Редактор: Жанета Нейкова
Парламентът поиска разсекретяване на доклади на ДАНС

Парламентът ще иска разсекретяване на докладите на ДАНС и прокуратурата, които според лидера на БСП Корнелия Нинова, съдържат класифицирана информация за заплаха за финансовата сигурност на страната, и стояли на бюрото на премиера Борисов още от лятото на миналата година. 

Още сутринта се събра извънреден парламентарен съвет при председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Той беше свикан именно по желание на Корнелия Нинова.

БСП искаше да се разсекретят докладите на ДАНС, които касаят системата, контролираща акцизните стоки у нас на различни горива.

В документа се съдържат данни за манипулиране на системата, за тежки финансови злоупотреби, които водят до съмнение за националната сигурност, твърдят от левицата. 

Мнозинството категорично отхвърли тези твърдения и заяви, че в докладите присъстват само твърдения за леки технически грешки в софтуера, което обаче не е довело до финансови затруднения или злоупотреби.

Именно за да се разбере къде е истината, днес председателският съвет единодушно е решил да поиска разсекретяване.

Сега следва службите да решат дали документът ще изнесе данни, застрашаващи националната сигурност. Агенцията може да разсекрети части от доклада, да не го отваря изобщо или да донесе пълна прозрачност на документа. 

Днес беше обявено и, че парламентът ще заседава извънредно във вторник, заради дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3.

Очаква се гласуването да се състои идният четвъртък.