Спецпрокуратурата е задръстена от дела за корупция на държавно ниво

Служителите са принудени на работят в непригодно тесни помещения, а коридорите са заринати от папки

05.12.2017 | 18:53 Редактор: Иван Берберов
Спецпрокуратурата е задръстена от дела за корупция на държавно ниво

Над 100 са образуваните преписки в специализираната прокуратура, откакто, с промените в НПК в началото на ноември, делата за корупция по високите етажи на властта се прехвърлиха в специализирания наказателен съд. 

От Софийската градска прокуратура, която досега се занимаваше с подобни случаи, се очакват още 165 дела, както и над 180 преписки. От днес в съда вече е внесено и първото дело - срещу бившите министри Трайчо Трайков, Симеон Дянков и издателя Иво Прокопиев, които са обвинени в ощетяване на държавата при продажбата на дела ѝ в електроразпределителното дружество ЕВН. 

Дела с изключителна фактическа и правна сложност, срещу множество подсъдими, за много пари или за тежки умишлени престъпления, буквално са струпани на купчини и преливат из коридорите на специализирания наказателен съд.

Средно по 30 дела месечно разглежда всеки един от съдиите в Спецсъда. 19 състава заседават в 4 зали. От тях само една може да побере над 10 подсъдими с адвокатите им. 

При откриването на сградата през 2012 година, помещението бе рекламирано като най-модерното у нас, защото в него има и бронирана клетка за най-опасните престъпници. С днешна дата, мястото за магистрати и администрации е крайно недостатъчно. 

Също така няма помещение за веществените доказателства, а архивът е препълнен. А за всяко заседание, папките от коридорите се разнасят из цялата сграда. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обаче на този етап не обявява конкурси нито за прокурори, нито за администрация. 

Помещения също не е ясно дали се търсят. А решаването на двата въпроса паралелно е повече от наложително. Според спецмагистратите, ако Държавната комисия по сигурността на информацията освободи помещенията си в сградата, положението значително ще се подобри.

И ако в коридорите на спецпрокуратурата, папките се трупат в кабинетите, условията за администрацията са много тежки. В секретното деловодство на по-малко от 4 квадратни метра, без климатизация и прозорци се трудят няколко човека.

Отдел "Антикорупция" също трябва да нарасне от 4 прокурори и 4 следователи на 30 обвинители. В четвъртък на пленума на Висшия съдебен съвет ръководителите на двете спецсъдилища и спецпрокуратури ще бъдат изслушани за кадровите и битовите проблеми на институциите, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Илияна Шишкова.