Екшън в центъра на Киев: Саакашвили заплаши да скочи отвисоко

Той е издирван от Грузия за злоупотреба с власт

05.12.2017 | 13:14 Редактор: Василена Василева
Екшън в центъра на Киев: Саакашвили заплаши да скочи отвисоко

В Киев се развихриха размирици, след задържането на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. 

Минути преди да бъде арестуван, Саакашвили заплаши, че ще скочи от покрива на блока, в който живее в Киев, след като местните власти нахлуха в жилището му. Поддръжниците му обаче успяха да го освободят от полицейския ван. Задържането на лидера на опозицията предизвика бурни демонстрации в Киев, които се провеждат и в момента. 

Униформените разбили входната врата на апартамента на Саакашвили, който успял да избяга. Качил се на покрива и започнал да крещи към събралите се пред сградата журналисти, че ще скочи. 

След кратки преговори силите на реда успели да го свалят и политикът е задържан. От прокуратурата в Киев заявиха, че обиските в дома му са част от разследване на случай за финансиране на демонстрации, организирани от партията на Саакашвили "Движение на новите сили". 

В момента Саакашвили е издирван от Грузия за злоупотреба с власт. Той се премести в Украйна през 2015 г., за да работи за правителството, което го възнагради с губернаторския пост в Одеса. 

Но през ноември миналата година реши да подаде оставка заради противоречия с Порошенко, който през юли тази година му отне гражданството, докато грузинският политик беше извън Украйна. Въпреки това, политикът успя да се върне в Киев през септември и беше признат за виновен за незаконно пресичане на границата.

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда и да се върне в политиката. Родната му Грузия също настоява украинските власти да го екстрадират, тъй като е обвинен в корупция.