Хотелите отчитат ръст на туристите в края на летния сезона

Статистиката показва, че през септември нашенците са плащали и за хотели от по-високия клас 4-5 звезди

12.11.2017 | 09:58 Редактор: Велислав Филипов
Хотелите отчитат ръст на туристите в края на летния сезона

Туристите са оставили 152,6 млн. лв. в родните хотели за нощувки през септември. Това е ръст от 4,5% спрямо същия месец на 2016 г., сочат последните данни на Националния статистически институт. Оказва се, че само чужденците, които са идвали на почивка в България, са похарчили близо 118 млн. лв.

Средно на отседнал в наш хотел чужд турист през септември се падат по 270 лв., пише "Монитор". Българите пък сме харчили по около 100 лв.

Общият брой на туристите, отседнали в хотели у нас за месеца, е бил 797 630. Сънародниците ни, които са спали на хотел, са били 361 хил., а на чужденците – 436 хил. Родните туристи са отсядали предимно за 2,5 нощувки, като основно са почивали в по-нисък клас места за настаняване.

Статистиката показва обаче, че през септември нашенците са плащали и за хотели от по-високия клас 4-5 звезди. Причината - може би в намаленията на цените в края на летния сезон. Традиционно чуждоземците отсядат в скъпите хотели, като най-често прекарват у нас средно по 5,2 нощувки

През септември най-много гости са посрещнали областите Бургас, Варна, София, Добрич и Пловдив. Най-малко посетители пък отчита Перник.

По думите на туристическия министър Николина Ангелкова петзвездни хотели в страната ни вече са пълни за следващото лято.

Според нея нашата страна е предпочитана за почивка, тъй като предлага най-добро съотношение между цена и качеството. Хотелите от високия клас са все по-търсени от туристите, но България не би могла да бъде дестинация за луксозен туризъм, категорична бе тя.

Ангелкова добави, че контролът в туризма трябва да бъде изключително завишен. А за да отговорят на желанията на всички пристигащи, хотелите започнали да питат гостите си за вкусовите им предпочитания. Целта е да не се стига до ситуации, в които туристите няма какво да си изберат за ядене от блок масите и остават гладни. Към момента обаче подобна практика имало само във високия клас хотели, но техният брой все още бил много малък.