Ще има ли страната ни единна туристическа система?

Създаването ѝ ще повиши приходите в туризма и ще доведе до ограничаване на сивия сектор

11.11.2017 | 11:14 Редактор: Велислав Филипов
Ще има ли страната ни единна туристическа система?

Тръгна нов конкурс за разработването на единна туристическа система. Целта е да свържат в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с МВР, Националната агенция за приходите и общините, като всички институции ще имат съответното ниво на достъп, което е необходимо за събиране и обработка на данни.

Министерството на туризма даде ход на нова процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и разработване на "Единна система за туристическа информация" и система "Регистър за настаняване".

Припомняме, че търгът беше обявен през 2016 г., но беше прекратен заради обжалвания. Междувременно бе създадена Държавна агенция „Електронно управление“, което наложи съгласуване на документацията преди старта на новата процедура.

Очакванията са, че създаването на тази система ще повиши приходите в туризма, ще доведе до ограничаването на сивия сектор и ще позволи реалното отчитане на броя пребиваващи в хотелите. Това от своя страна ще рефлектира положително и върху икономиката на страната.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria.