Борисов блокира идеята за орязване на болничните

С масови проверки и контрол държавата ще направи последен опит да се справи с проблема

24.10.2017 | 13:11 Редактор: Василена Василева
Борисов блокира идеята за орязване на болничните

Спират спорната идея първите три дни от болничните да се изплащат само 50% от осигурителния доход, а не 70%, както е в момента. Целта на мярката, заложена в бюджета за общественото осигуряване за следващата година, е да се ограничат фалшивите болнични.

Държавата обаче ще направи последен опит да се справи с тях чрез контрол, а не с рестрикции, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството. По думите му това ще стане с "контрол на контрола" - чрез специализирана лекарска комисия от няколко лекари, които да проверяват болничните.

Разпоредена е и проверка на всички компании, в които масово са вземани болнични от служителите. Борисов даде срок от месец-два, за да се види дали тези мерки ще проработят.

"Да се обясни на хората, че става въпрос за техните пари, които изтичат по тази система", разпореди той на министрите. По думите му става дума за трудно доказуеми неща.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов информира министрите, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% и вече са 3 млн. броя, а средствата за тях са в размер на 500 млн. лева годишно. По думите му с предложението през първите три дни работодателят да плаща 50%, а не 70%, както е в момента, се прави опит за ограничаване на неправомерното ползване.

Иванов каза още, че във фирми в ликвидация масово служителите получават болнични по 6 месеца, като сумата е повече от това, които биха взели, ако работят. По думите му в редица държави има изчаквателни периоди, в които на практика човек не получава нищо, като у нас е възприет най-мекият вариант.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че така на практика фирмата получава през болнични повече пари, отколкото внася като данъци в държавата.

По-късно днес по темата отново ще заседават здравният, вътрешният, финансовият министър заедно с представители на НОИ.

Борисов разясни, че има протестни сигнали от компании, "които искат да закриват заводи и да се местят от това, че един доктор дава по 200 болнични листа“. Имало и фирма със 105 хиляди болнични на служители за миналата година.

"В същото време ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем", коментира Борисов, като посочи, че в Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря.

По думите му населението е намаляло, с 60% са се увеличили болничните и са дадени в пъти повече пари за здравеопазване, а в същото време дълговете на болниците са над половин милиард лева.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Георги Теодоров Минд
преди 6 години
Всъщност управляващите умишлено са създали система на мизерни плащания на лекарския труд за да си измият ръцете и ДИРЕКТНО да подтикват към нарушения. Така пропагандата уцелва с един куршум два заека -хем не плаща , хем има повод да тръби ,че лекарите правят злоупотреби. в основата на които основно лежи точно семашковото здравеопазване от съветски тип където няма оцеляване ако не се лъже по някакъв начин. Разбира се нито политическата класа иска да се разкрие същността на тези явления, нито пък журналистите искат да питат политическата класа защо са създали подобна среда. Сигнализирай за неуместен коментар