Цветан Василев пред съда в Белград

Съдебната процедура за исканата екстрадиция продължава вече година и половина

16.03.2016 | 19:00 Редактор: Ирина Георгиева
Цветан Василев пред съда в Белград

Цветан Василев се изправи пред Висшия съд на Белград, за да бъде изслушан по искането на българската прокуратура за екстрадиция.

Цветан Василев дойде в съдебната палата в Белград точно две минути преди началото на заседанието. Това съобщи авторът и водещ на предаването Темида по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев, който се намираше в сръбската столица.

Още по темата

Заобиколен от силна охрана, на влизане банкерът каза само, че пред съда ще повтори онова, което говори от година и половина, както и че очаква справедливост, за която работи. Плътно до него беше и сръбският му адвокат Владимир Белянски. Заедно те изчакаха близо половин час, преди да започне изслушването.

След като час и половина съдът изслушваше банкерът, той се спря пред чакащите го журналисти и лаконично каза:

"Какво пледирам? Това, което вече година и половина, че на практика банката беше атакувана рейдърски. Това е типично рейдърска атака. Разбира се добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции - най-вече от Прокуратурата"

Адвокатът Владимир Белянски се въздържа от коментари по съществото на процедурата в съда с мотива, че тя е секретна и може да му се търси наказателна отговорност, ако изнася данни. Обясни обаче, че не може да се предвиди кога точно първата инстанция ще се произнесе дали клиентът му да бъде предаден на българските власти.

"Процедурата по екстрадиция на банкера Цветан Василев е в ход и не се случва нищо необичайно. Мога само да ви кажа, че това е редовната част от процедурата пред нашия съд по екстрадиция и ще продължи още известно време. Не зная колко. Всеки върши работата си и не мога да коментирам нищо повече. Това не е процес отворен към обществеността", коментира адвокат Белянски.

Съдебната процедура за исканата екстрадиция продължава вече година и половина. Първоначално Висшият съд разреши предаването на Цветан Василев, но Апелативната инстанция върза производството отначало като уважи молбата на банкера и защитата му, в която те твърдят, че е нарушено правото на защита.

Според официална информация от България до момента Василев не е търсил дипломатическото представителство на страната ни в Белград. А след кратката си среща с медиите банкерът и защитникът му си тръгнаха в различни посоки. Василев отново силно охраняван.