Как ощетени от съдбата станаха шампиони?

Вижте историите на хора, преминали през тежки инциденти, които стават национални и световни гордости

23.02.2016 | 14:58 Редактор: Ирина Георгиева
Как ощетени от съдбата станаха шампиони?

Достойни за уважение са историите на хора, преминали през тежки инциденти, които продължават смело напред и стават национални и световни гордости.

През 2012 г. на игрите в Лондон южноафриканският спринтьор Оскар Писториус влезе в историята като първият състезател с два ампутирани крака, който се състезава на Олимпиада за здрави хора. Той достигна до полуфинала на 400 метра спринт. Писториус стана може би най-известният параолимпиец, но той далеч не е единственият човек с протези, който спортува на професионално ниво. 

Още по темата

През 2007 г. 16-годишният Ричард Браун тича по улицата в родния си град Джаксън, за да се скрие от дъжда, когато се подхлъзва и влиза в обществената пералня…през витрината. Вследствие на злополуката десният му крак е тежко наранен.

Дотогава Браун е бил обещаващ състезател по американски футбол. Играел е и баскетбол. След 13 операции и близо 3 години лечение, той се предава в борбата да запази крака си и през февруари 2010 г. моли лекарите да го отрежат, а на следващия ден се връща на училище. Това обаче не го отказва от спортните му мечти.

През 2011 г. отива на параолимпийските игри в Лондон и взема сребърен медал на 100 метра. Засега той държи два световни рекорда и често е сравняван с Юсейн Болт, срещу когото мечтае да се изправи - стига да бъде допуснат от Международната федерация по лека атлетика и да бяга в на олимпиадата в Рио де Жанейро ...

През 1994 г. се случва друг инцидент, този път с мотор… а потърпевша е Ейми Палмейро. Тя губи крака си под коляното, но това не я отдалечава от спорта…дори напротив.

През 2006 г. Палмейро поставя световен рекорд за жена с ампутиран крак под коляното, като завършва с най-добро време на маратон в Чикаго. А през 2011 г. става първата жена с ампутиран крак, която завършва едно от най-трудните състезания в света – ултрамаратона Badwater, който е дълъг 218 километра!

В тинейджърските си години Хю Хер пък претърпява ужасяващ инцидент по време на катерене и се налага да ампутират и двата му крака. Въпреки това той продължава смело да катери върховете към своите победи.

От своите мечти не се отказва и Джесика Лонг. Или по-точно плува към тях. Тя е горд носител на 8 златни медала от Параолимойски игри, един сребърен и един бронзов.

Нейната история е не по-малко тежка, но и не по-малко достойна за уважение. Родена и изоставена в дом за сираци, а след това осиновена от американско семейство, Джесика преминава през ампутация и на двата си крака още на 18 месечна възраст. Въпреки това от малка практикува различни спортове, докато накрая се насочва твърдо към плуването.

С плуване се занимава и бившият войник Скор Шрьодер, който по време на мисия в Афганистан е ранен в експлозия, заради която губи двата си крака и едната ръка. Днес той успешно се възстановява с помощта на протези, като редовно практикува плуване и гмуркане.

Въпреки двата си ампутирани крака, Ейми Милинс също е всестранно развита личност. Днес тя е спортистка, актриса и модел. А списание People я включи в списъка си на 50-те най-красиви хора в света.

Джеръми Кембъл пък е първият атлет с увреждане, който хвърля диск над 60 метра. А Кели Кетрайт е златна медалиста от Параолимпиадата в Лондон от 2012 г. 

Вижте още в репортажа на Диана Костова: