България е увеличила износа на вино

Китай, Великобритания и Германия са сред страните, които отчитат ръст на вноса на българско вино

14.02.2016 | 15:33 Редактор: Мария Аладжова
България е увеличила износа на вино

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева пожела на всички винари здраве и успешна година, предаде "Фокус".

България отчита ръст в износа на вино в страни като Китай, Великобритания и Германия, каза Танева пред репортери в село Огняново, където днес се проведе традиционен ритуален обред по случай Трифон Зареза

„Пожелавам на всички винарски изби в страната успешна година. Независимо от трудностите, които съпътстват всяко земеделие, трудности, предопределени от най-голямата сила – природата", посочи министър Танева. 

По думите ѝ, България изпраща още една поредна успешна година за сектор „Лозарство и винарство”. 

"Година, в която независимо и от икономическата ситуация, вследствие на политически решения от геополитически спорове, имаме изключително добро производство. Най-вече и с износ, който е по-голям от предходните години. 262 оператори в България произвеждат вина. Още няколко са в процес и тази година ще стартират. Искам да пожелая на всички да бъдат иновативни, да използват всички инструменти, с които могат да се представят на различни пазари" призова Танева.

В заключение тя подчерта, че увеличаването на българския износ и то в големите пазари, потвърждава професионализма на всички, които работят в сферата на лозарството и винарството.