Тодор от Враца е страдал от сърдечно заболяване

Обвинението срещу братята Иван и Десислав за причинена смърт по непредпазливост издиша

05.02.2016 | 14:52 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Архив

Съдебномедицинската експертиза показва, че причината за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца е ритъмно-проводно нарушение на сърдечната дейност. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

„Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е „ Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход“, се посочва в съобщението.

Съдебната медицина е установила, че Тодор е страдал от кардиомиопатия - наследствено хронично заболяване на сърцето, което има продължително протичане и постепенно развитие.

„При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве“, твърди експертизата.

Експертите отбелязват, че част от уврежданията по тялото на младежа са получени след свличането му на земята. Не те обаче са довели до фаталния край:  

„Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта.“

Това означава, че по всяка вероятност от основните заподозрени за гибелта на Тодор - братята Иван и Десислав (Поничките), ще бъде свалено обвинението за причинена смърт по непредпазливост.