Премиерът на Турция пристига в София за миграционната криза

15.12.2015 | 10:02
Премиерът на Турция пристига в София за миграционната криза

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу пристига на работно посещение в България на 15 декември.

Тема на разговорите му ще бъдат мерките за овладяване на миграционната криза, съобщи правителственият пресцентър. Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу ще обсъдят и двустранното сътрудничество.

Следобед турският премиер ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Според Ройтерс ще има и среща с главния мюфтия.

Посещението на Ахмет Давутоглу в София започва ден след като неговата страна отново отвори преговорите за членство в ЕС. На 14 декември в Брюксел общността и Турция започнаха да преговарят по Глава 17: икономика и валутна политика.

На 17 декември турският премиер ще пътува за Брюксел за "мини срещата на върха" на лидерите на 8 страни от ЕС.

 

Турция е кандидат за член на ЕС от 1999 и започна преговори през 2005, след което членството й бе замразено. На 29 ноември Европейският съвет реши да възобнови процеса с ангажимента на двете страни да поставят като приоритет борбата с тероризма.

В първата половина на 2016 ще бъдат подготвени за отваряне на още преговорни глави.

Планът предвижда общи мерки за спиране на имигрантския поток към Европа и отпадане на визите за пътуване на турски граждани в Шенген от октомври 2016.

ЕС отпусна първоначално 3 млрд. евро /от които 2,5 млрд евро от страните-членки и останалото от бюджета на общността/ на Турция за оказване на хуманитарна помощ на 2,2 млн. сирийци на територията на страната.

В момента преговори за членство са започнали Сърбия /януари 2014/, Черна гора /юни 2012/ и Турция /октомври 2005/, кандидати са Албания /юни 2014/, Македония /декември 2005/, а като потенциални кандидати се разглеждат Босна и Херцеговина и Косово.

В последния си доклад за Турция ЕК призова Анкара да вдигне ограниченията на свободата на медиите, да уважава човешките права и да спре намесата в правосъдието.

Още по темата

Турция и ЕС са отворили общо 15 от 35 преговорни глави. Срещу членството на страната все още има съпротива от страна на Франция, Германия и особено от разделения Кипър, където Турция контролира северната част на острова.

Анкара очаква решение по кипърския въпрос, каза пред Bloomberg TV Bulgaria посланикът на Турция Сюлейман Гьокче на 2 декември.

В София Давутоглу бе посрещнат от протест на Атака.