НС прие бюджета на НЗОК за 2016 година

От БСП и ДПС се изказаха против решението

01.12.2015 | 13:00 Редактор: Мария Аладжова
НС прие бюджета на НЗОК за 2016 година

Народното събрание прие на второ четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 година. Парламентът гласува бюджетът за догодина да е 3,204 млрд. лева, или със 129 млн. лв. повече, отколкото през 2015 година.

НЗОК ще утвърждава на всяко тримесечие обемите и сумите за извънболнична първична и извънболнична специализирана медицинска помощ.

Новата финансова рамка предизвика недоволството на депутатите от БСП и ДПС. 

От БСП поискаха увеличение на парите за общопрактикуващите лекари с 20 милиона лева и още толкова за профилактика. Депутатът Емил Райнов посочи, че бюджетът не предвижда извънболничната помощ, профилактиката и стоматологичната помощ. Твърдението му беше подкрепено от Хасан Ахмедов от ДПС, според когото много от здравните сектори ще останат недофинансирани.

Мнозинството окончателно реши Надзорният съвет на НЗОК да разпределя договорените годишни обеми в зависимост от вида медицинска помощ по РЗОК. Директорите на болниците ще разпределят утвърдените суми. 

Здравният министър Петър Москов обясни детайлно принципа, заложен в текстовете:

"Когато имате договорения в Националния рамков договор Национален обем, разпределението му надолу като обеми на база исторически достигнати нива от определените лечебни заведения, става ясно и просто.

Няма лимит – има достигнат исторически обем, което означава на исторически принцип задоволена потребност на българските граждани. Това е което договаря НЗОК– че закупува за нуждите на своите здравноосигурени лица определен обем хоспитализации от всяка една болница на базата на структурата ѝ и на база на дейността ѝ и на база на новите изисквания, които поставя пред тях.

Чисто, просто и ясно – обем на ниво болница", каза министър Москов.