България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Димитров: Държавата за поредна година е най-некоректния платец

Членът на Федерация „Български пациентски форум“ коментира бюджетната рамка за здравеопазване от догодина

30.11.2015 | 13:46 Редактор: Мария Аладжова
Иван Димитров: Държавата за поредна година е най-некоректния платец

Бюджетът за здравеопазване от догодина е „бюджет на компромиса“. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Между двете четения на закона бяха направени доста промени. Както стана ясно по-рано членовете на съвета предложиха НРД да влезе в сила от 1 април 2016 година. По думите на Томов отлагането е свързано с подготвянето на редица нормативни актове. 

Надзорният съвет прие с пълно единодушие последния вариант на бюджета. 

„Целта ни е да не влизаме с дефицит в бюджета за догодина. Надяваме се този бюджет да даде допълнителен ресурс, за да може касата да увеличи парите за медикаменти и дейности“, каза Томов. 

В разговора се включи и Иван Димиторв от Федерация „Български пациентски форум“. Той заяви, че лицензът на организацията не е бил подновен поради неотговаряне на условията. Димитров отрече това да е така и обвини държавата в преднамереност.  

„Държавата за поредна година е най-некоректния платец“, каза още Димитров и добави, че бюджетът за здраве от догодина е изгоден единствено на властимащите. Предложението за достъп до болниците чрез пръстов отпечатък също беше остро разкритикувано от представителя на федерацията.

Тома Томов не се съгласи изцяло с Димитров. Той защити законопроекта с аргумента, че  съвременното здравеопазване изисква средства. По негови думи вдигането на здравните осигуровки с 5% макар и малко е стъпка напред. 

Целия разговор чуйте в следващото видео: