МС призова ЦИК да запечата изборните книжа и да ги постави под охрана

В Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София са приети пет жени, чакали тази нощ в зала "Арена Армеец"

26.10.2015 | 11:36 Редактор: Ирина Георгиева
МС призова ЦИК да запечата изборните книжа и да ги постави под охрана

МС призова ЦИК да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъдат викани последователно, посочват от пресцентъра на МС.

Без да оспорва независимостта на ЦИК, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората.

Междувременно в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София са приети пет жени, чакали тази нощ в зала "Арена Армеец", където се предават протоколите от местните избори в столицата, съобщиха от болницата. Две от тях са приети след колапс, които са отказали хоспитализация. Те са на 72 и 60 години. Хоспитализация е отказала и 20-годишна жена с Пелвиопперитонит.

В Акушеро гинекологична клиника на УМБАЛ "Св. Анна" - София е постъпила 31-годишна жена, бременна в 4 месец.

Със стенокардия е хоспитализирана 56-годишна жена в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна" - София.

Малко по-късно от ЦИК заявиха, че не отхвърлят призива на МС  изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, но такава възможност не е предвидена в Изборния кодекс.

"Не трябва да забравяме и статута на членовете на СИК - като длъжностни лица те отговарят за изборните материали до предаването им." - поясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Много голяма част от протоколите, както ме увери ОИК, са сгрешени. А те са сгрешени от безумни условия в Изборния кодекс, които трябваше да приведем в действие, сгрешени са от безумното съчетание на референдум с най-тежките избори - да се чудиш за какво." - допълни Мария Мусорлиева зам.-председател на ЦИК.

Чуйте: