Ноември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за най-бедните пенсионери

Горанов все още не е чел закона за "вредните храни", но смята, че няма да има сериозни постъпления в хазната от този данък

22.10.2015 | 16:27 Редактор: Ирина Георгиева
Ноември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за най-бедните пенсионери

Финансовият министър Владислав Горанов не очаква сериозни постъпления в хазната от данък "вредни храни", въпреки че все още не е видял законопроекта на здравното министерство.

"Ако нищо не се събере от този закон, това ще е добрата история. Тоест, ако от него няма постъпления, това означава, че той е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно. С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазарът, или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки." - обясни министър Горанов, цитиран от БНР.

Най-вероятно няма да се стигне до процедура по свръхдефицит, въпреки че дефицитът в страната е 5,8% от БВП за 2014г., основно заради кризата с КТБ.

Доброто изпълнение на бюджета дава увереност, че ще има коледни добавки за най-бедните пенсионери, посочи министър Горанов. По думите му това ще стане ясно през ноември.