ВМРО предлага военно обучение за мъже под 50 г., министри и депутати да дадат пример

Живеем в размирен регион и засилването на въоръжените сили трябва да е постоянна, а не конюнктурна задача, заяви Красимир Богданов

16.06.2024 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
ВМРО предлага военно обучение за мъже под 50 г., министри и депутати да дадат пример

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове.

"Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Всички, които са на отговорни позиции - кметове, общински съветници, депутати, областни управители, министри, зам.-министри, да минат форма на обучение, която да ги подготвя за ситуации, свързани с бедствия и аварии, на каквито сме свидетели, особено през последните години". Това казва в своя позиция заместник-председателят на ВМРО Красимир Богданов.

Той подчерта, че от ВМРО са последователни в позицията и работата си по темата за военно обучение. Те са убедени, че България трябва да поддържа собствени добре въоръжени и подготвени сили, независимо в какви съюзи и организации членуваме.

"Това сме отстоявали и когато либералната десница закриваше поделения, защото „сме нямали нужда от армия“, унищожаваше военната ни техника, "защото била съветска“, както и сега, когато се превъоръжаваме с оръжие, съвместимо с това на днешните ни съюзници. Най-пълноценно тази политика беше провеждана от военния министър Красимир Каракачанов, който ремонтира старата съветска техника, защото не разполагахме с друга. Същевременно се сключиха договори за придобиване на ново въоръжение с мисъл това, което е възможно, да се произвежда в българските военни заводи", допълни зам.-председателят на ВМРО.

По настояване на партията Министерството на образованието и науката въведа начална военна подготовка в училищата. Направени са и законодателни промени по отношение на доброволния резерв. 

"Живеем в размирен регион и засилването на въоръжените сили трябва да е постоянна, а не конюнктурна задача, която няма общо със сегашната геополитическа ситуация. Последният набор, уволнил се от казармата, е от 2008 г. Без по-решителни действия недокомплектът на резерва на въоръжените ни сили няма как да се компенсира. Затова трябва да се въведе военно обучение за всички мъже под 50 г., които не са служили. За да се даде пример, в това число трябва да влязат и министрите, депутатите и кметовете. Стара максима е, че който не храни собствена армия, ще храни чужда", предлага Богданов.

По думите му изказаните мнения против засилването на отбранителните способности на българската армия са от хора, "които явно са щастливи от факта, че небето ни се пази от турските ВВС или пък се плашат от суровостта на войнския живот или пък им харесва "мъжете“ да дефилират по прашки окичени с пачи пера, вместо да бранят родината си".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Забелязвате ли
преди 1 месец
По медиите се върти една безумна реклама на НАТО, пълна с абсурдни послания от типа:" Преди 20 години България избра НАТО" ( България нищо не е избрала. Никой не ни пита.) и " заедно пазим свободата да обичаме". Питам се...Как обичах преди 2004 г.? Добре че беше НАТО да защити "свободата да обичаме"... Като се сетя за любовта на НАТО към: Югославия, Ирак,Афганистан, Сирия, Либия и много други....Въобще НАТО и любов в едно изречение е върховна проява на цинизъм. Защо се рекламира НАТО въобще ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Състоянието на армията ни е такова в резултат на 20- годишното членство в НАТО, а мъжете с прашки и пачи пера са еманация на евроатлантическите ценности. Да изчакаме да свърши войната и тогава да въвеждаме военно обучение, защото иначе се създава логично впечатлението, че се набира пушечно месо за Украйна. Аз предлагам да се отмени отсрочването на военна служба за депутати, министри и други паразитни държавни служители и същите да бъдат задължени първо те да бранят Родината при нужда. Сигнализирай за неуместен коментар