България и Бразилия договориха Спогодба върху пенсионното законодателство

Експертните делегации от двете страни заседаваха в продължение на цяла седмица в София

12.09.2015 | 11:54 Редактор: Мариета Иванова
България и Бразилия договориха Спогодба върху пенсионното законодателство

Преговорите по проект за Спогодба за социална сигурност между България и Бразилия за приключили успешно, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Домакин на срещата е бил заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, а експертните делегации от двете страни са заседавали в продължение на седмица в МТСП.

Спогодбата се фокусира върху пенсионното законодателство на двете страни. За България е включено законодателството, уреждащо пенсиите от държавното обществено осигуряване - пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест, както и наследствените пенсии, определени от тях.

По отношение на Бразилия, Спогодбата се отнася до законодателството, уреждащо общия режим на социалното осигуряване и режима за социално осигуряване на държавни служители, относно осигурителните програми за пенсия за възраст, преживели лица и инвалидност.

Ключов момента в договорения текст на Спогодбата е възможността за сумиране на осигурителните периоди, които лицата имат в двете държави.

Така при определяне на правото на пенсия на човек, който не отговаря на условията за придобиване право на пенсия поради недостатъчни периоди на осигуряване, съгласно законодателството на една от страните, компетентната институция на всяка от двете държави се задължава да вземе предвид периодите на осигуряване, придобити в другата държава, посочват от МТСП.

Предвидено е също, ако лицето не отговаря на условията за отпускане на обезщетение, въз основа на завършените периоди, съгласно законодателствата на двете страни, дори след сумиране на осигурителните периоди, права на това лице да се предоставят след сумиране по законодателството на трети държави, с които една от двете договарящи страни е обвързана със спогодба за социална сигурност, предвиждаща сумиране на  осигурителните периоди, ако тези периоди не съвпадат.  

Друг важен момент, уреден в Спогодбата е „износът на пенсии“. Според договорените текстове пенсията, отпусната по законодателството на една от двете страни, ще бъде изплащана на територията на другата страна. Така българите с пенсии, отпуснати по нашето законодателство, ще могат да ги получават директно в Бразилия, като съответно българските граждани, които имат отпусната бразилска пенсия,ще могат да си я  получават в България.

В преговoрите по Спогодбата участваха български експерти от  министерството, Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите. Ръководител на бразилската делегация бе секретарят по политиката по социална сигурност в бразилското Министерство на социалната сигурност Бенедито Брунка, като на срещите присъстваше и  Рикардо Герра де Араужо, временно управляващ Посолството на Федеративна република Бразилия. След като Спогодбата бъде подписана и влезе в сила, очакванията са двустранните икономически отношения между България и Бразилия да се засилят. Спогодбата ще подпомогне бизнеса и работодателите, които ще изпращат свои работници на работа в другата държава, а хората, работили в двете държави, няма да загубят пенсионните си права.