От 21 юли земеделци ще могат да наемат сезонни работници за един ден

Договорите ще се заверяват от регионалните дирекции по „Инспекция по труда“

20.07.2015 | 14:21 Редактор: Мариета Иванова
От 21 юли земеделци ще могат да наемат сезонни работници за един ден

От 21 юли влиза влиза в сила наредбата, уреждаща наемането на работници в селското стопанство на договор за един ден, съобщиха от Главна дирекция Инспекция по труда.

За целта в регионалните дирекции „Инспекция по труда“ е създадена организация за заверяване на новия вид трудови договори. Заверяването им ще се извършва в дирекциите по местонахождение на обработваемата площ, на която ще полагат труд наетите.

Работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност „Растениевъдство“ и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни.

 При заверяването на договорите работодателите трябва да удостоверят самоличността си с лична карта, да предоставят регистрационна карта на земеделски производител/стопанин, заверена за 2015 г. от областната дирекция „Земеделие“ към Министерството на земеделието и храните“, и анкетна карта за регистрация на земеделски стопанин/производител (приложение към регистрационната карта).

Право да заверят такива договори имат само работодатели, за които от анкетната карта е видно, че обработват плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, изискващи ръчна обработка и прибиране на реколтата. Трябва да предоставят и платежни документи за авансово внесени осигурителни вноски за фонд „Пенсии“, „Трудова злополука и професионална болест“, за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.). От тях трябва да е видно, че са внесени авансови осигурителни вноски за съответния брой лица, които ще бъдат наети на трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда. Договорите могат да се регистрират и от упълномощено лице, което трябва да представи пълномощно - оригинал, както и да удостовери самоличността си с лична карта.

От НАП има предоставени данни за размера и сумите на осигурителните вноски по фондовете на ДОО („Пенсии“, „Трудова злополука и професионална болест“), здравно осигуряване и Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.) при минимален осигурителен доход по основните икономически дейности и квалификационни групи професии. Това са минималните суми на осигурителните вноски, които трябва да бъдат внесени авансово. Предоставена е и информация за сметките, по които трябва да се внесат сумите. Информацията за процедурата по заверяването на еднодневните трудови договори, както и за начина на авансовото плащане на осигурителните вноски, работодателите могат да получат от специално разработените указания, публикувани в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в секцията „За работодатели и работещи“, рубрика „Трудови правоотношения“ (http://www.gli.government.bg/page.php?c=53&d=1891), както и от информационните табла на място в регионалните дирекции.

Главна инспекция по труда създава специален регистър на еднодневните трудови договори, данните от който ще се използват за оптимизиране на контролната дейност. Ще се следи кои работодатели - земеделски стопани, не са заверили еднодневни трудови договори, а в същото време големината на обработваемите им площи предполага наемането на много работна ръка. Ще се проверяват и работодатели, които са взели договори, но обработката на площите им предполага наемането на повече работници.