Плевнелиев: През 2015 усвояваме толкова евросредства, колкото за предходните 6 години

Тази година ще отключим над 10 млрд. лв. от европрограми за следващия период

16.06.2015 | 14:38 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: През 2015 усвояваме толкова евросредства, колкото за предходните 6 години

Тази година ще бъде рекордна за еврофондовете за България - ще усвоим толкова средства, колкото за предишните шест години взети заедно, обяви президентът Росен Плевнелиевпри срещата си държавния глава на Португация Анибал Каваку Силва. Двамата присъстваха на учредяването на смесена българо-португалска камара в София, предава Dnes.bg.

Плевнелиев припомни, че през тази година ще отключим над 10 млрд. лв. от европрограми за следващия период, както и ще усвоим над 3 млрд. евро от стария. Общата стойност на средствата до 2020 г. за България е 15,2 млрд.евро.

Президентът Плевнелиев обяви, че би искал португалските компании да открият една България, която се модернизира, която е фактор на стабилност и на човешко развитие, както и да открият потенциала на българската икономика. По думите на държавния глава българската икономика е показала стабилност в последните години - расте устойчиво, износа се увеличава, а безработицата намалява.

"Гордеем се с постигнатата стабилност-правителство с ясна коалиционна програма, с ясен план за действие, което успя в първите месеци на своя мандат да постигне много", заяви президентът, цитиран от БТА.

Той припомни, че през тази година България е дала категорична заявка за отговорни реформи в сектор "Сигурност", правосъдие, енергетика, здравеопазване, образование, управлението на водите, администрацията, за въвеждане на елементи от електронното правителство. "Страната ни показва и че всеки инвеститор, независимо колко е голям и откъде идва, ще бъде третиран честно”, посочи още президентът.

От своя страна, президентът на Португалия Анибал Каваку Силва посочи, че в икономически план двете страни не са достигнали потенциала си и заяви, че България и Португалия могат и трябва да постигнат повече от това, което са постигнали досега. Той изрази увереност, че учредяването на смесената търговска камара ще даде тласък в бизнес отношенията между двете страни.