Прокуратурата повдигнала обвинения на двама души заради инциденти в Орландовци

Двамата са задържани за 72 часа

15.06.2015 | 11:49 Редактор: Мариета Иванова
Прокуратурата повдигнала обвинения на двама души заради инциденти в Орландовци

Прокуратурата е повдигнала обвинения на двама души за инцидента в квартал Орландовци, предава БТА.

Първите обвинения са срещу Жони Коцев (19 г.) и Асен Коцев (на 22 г.), за причинени от двамата в съучастие като съизвършители и по хулигански подбуди леки телесни повреди на Валентин Радков, Стефан Манолов и Никола Петков.

По нареждане на прокурор от СРП, двамата обвиняеми са задържани на 14 юни за срок до 72 часа, с цел изправянето им пред Софийския районен съд и разглеждане на искане за задържането им под стража.

Обвиняемият Жони Коцев е осъждан двукратно за осъществени от него като непълнолетен кражба и грабеж.

На 15 юни сутринта столичната полиция е задържала за срок от 24 часа още двама души - Георги Коцев (25 г.) и непълнолетния Даниел Колев (17 г.), за които по-късно предстои материалите да се докладват в Софийската районна прокуратура за преценка на събраните доказателства и евентуалното повдигане на нови обвинения.

До ескалиране на напрежението в столичния квартал се е стигнало след забележка за силна музика, довела до масов бой между българи и роми, при който са били ранени шестима души на 13 юни. Заради спречкването на 14 юни в квартала местни жители се събраха на протест.

Жителите на Орландовци няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми, припомни Dnes.bg.

По повод сблъсъците в столичния квартал вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че не просто законите, а налагането на законите е това, което ще промени България.  

„Дали и до колко може да свири музика е ясно, дали и до каква възраст трябва да посещаваш училище също е ясно, как трябва да се държиш с полицаи, учители, лекари също е ясно. Въпросът е, че който и да наруши правилата, трябва да бъде еднакво и сериозно санкциониран“, заяви вицепремиерът.

По думите й това е силен знак за нещо, което ще промени България - за реда. Всяка държава, в която има ред, е предвидима, стабилна и икономически просперираща държава, отбеляза Меглена Кунева, пред журналисти след участието си в аутсорсинг конференция "Как да запазим глобалната лидерска позиция и да развием потенциала на България".

В отговор на въпрос във връзка с инцидента в Анево, министърът заяви, че 100% сигурност няма по света и допълни, че страната трябва да направи така, че сто процента усилия да са вложени, за да бъдат нещата под контрол и сигурни. Това е задачата на министъра на отбраната, той много добре я разбира и полага усилия в тази посока, заяви вицепремиерът.

Каква е ситуацията в столичния квартал Орландовци в понеделник - в репортажа на Борислав Петров: